- Modtagelig person
Nogle mennesker er mere tilbøjelige til at have utrygge oplevelser end andre på grund af en større modtagelighed overfor utryghedsskabende indtryk. Graden af modtagelighed afhænger af flere faktorer, men især den bagvedliggende ukonkrete utryghed i forhold til kriminalitet er central. Den hænger ofte tæt sammen med hvor ressourcesvag man er fx økonomisk og socialt og ens helbred og trivsel mere generelt.
- Utryghedsaktivator
En ’utryghedsaktivator’ udløser utrygheden. Aktivatoren kan fx være tegn på kriminalitet, uorden og normbrydende adfærd. Også bestemte persongrupper, fx fulde folk, misbrugere eller psykisk syge, og bestemte geografiske områder, kan aktivere utryghed.
- Fravær af betryggende forhold
Utryghed opleves kun hvis der i situationen også er et fravær af betryggende forhold. Hvis man fx møder en gruppe højtråbende fulde unge mennesker i en tunnel mens man er i selskab med to gode venner, kan nærværet af ens venner betyde, at situationen ikke opleves som utryg.
Tryghedsskabende indsatser
Det kræver indsigt i utryghedens årsager og viden om tryghedsskabende indsatser at kunne vælge - eller videreudvikle - en relevant tryghedsskabende indsats.
Tryghedsskabende arbejde kan både have fokus på at styrke folks robusthed og de forhold, der giver tryghed. En indsats som skal styrke folks robusthed kan fx være at nedbringe oplevelsen af sårbarhed overfor kriminalitet. Inden for rammerne af en problemorienteret tilgang kan man fokusere målrettet på de personer, som er særligt modtagelige.
Hvis en stor del af de ældre borgere i en kommune er bange for at blive udsat for kriminalitet, kan det fx være relevant med en indsats, der har fokus på at nedbringe deres oplevede risiko for at blive ofre for kriminalitet.
Fjern utryghedsaktivatorer
Man kan også arbejde med indsatser, der fjerner eller nedbringer de forhold, der udløser utrygheden. Da uorden (affald, graffiti og misvedligeholdte områder m.m.) for mange mennesker signalerer tilstedeværelse af kriminelle og manglende kontrol, er vedligeholdelse og renholdelse ofte relevant.
Hvis en boligforening oplever, at mange af beboerne er utrygge ved at færdes i bestemte områder, fordi de er bange for at blive røvet eller overfaldet, kan en tryghedsvandring bruges til at finde de særligt utrygge steder. Det kan være steder, hvor der er problemer med dårlige oversigtsforhold og manglende vedligeholdelse. Det kan give afsæt til en tryghedsskabende indsats som fx at opsætte bedre belysning, beskære beplantning og fjerne affald og grafitti.
Styrk forhold der virker betryggende
I almindelighed vil nærværet af andre mennesker i sig selv virke tryghedsskabende, fordi vi ser andre mennesker som potentielle hjælpere, hvis der skulle ske noget. Også tilstedeværelsen af myndighedspersoner som sikkerhedsvagter, togkontrollører og dørmænd eller andre i uniform, som fx Natteravne, kan gøre os trygge.
Forskellige fysiske tegn på kontrol, fx nabohjælpsskilte, overvågningskameraer og alarmer, kan undertiden også skabe tryghed.
Hvis man styrker de forhold, der virker betryggende, kan man nedbringe den situationsbestemte oplevelse af sårbarhed - og derigennem også oplevelsen af utryghed.