Indbrud i din bolig

Du skal først og fremmest have solide døre og vinduer og gode låse, når du vil sikre din bolig mod indbrud. Hent også Nabohjælps app, så du sammen med dine naboer kan planlægge nabohjælpen bedst muligt.

I Danmark bliver langt de fleste indbrud begået i villaer og parcelhuse, mens lejligheder og landejendomme er mindre udsat. Det er dog stadig en god idé at indbrudssikre din bolig, uanset hvilken type, du bor i.

Der er fire områder, du skal have fokus på, når du vil undgå indbrud:

 • Sikring af døre og vinduer og solide låse er den bedste måde at holde tyven ude på. Se på din bolig med tyvens øjne, så du finder de svage steder. Det er dem, du skal starte med at sikre.
 • Nabohjælp. Hent Nabohjælps app og bliv en aktiv nabohjælper. Ved at danne et netværk med dine naboer, kan I gøre jeres område trygt og fri for indbrud.
 • Hæk og hegn. Sørg for at hæk, hegn og buskads ikke kan være et skjul for en tyv. Naturlige overvågning fra naboer og folk, der går forbi på fortovet, er et godt supplement til sikre døre, vinduer og Nabohjælp. 
 • Lys. Timerstyret indendørslys og sensorstyret udendørslys kan supplere indbrudssikre døre og vinduer og Nabohjælp.

Døre, vinduer og låse 

Når boligens vinduer, døre og låse er robuste, er det vanskeligere for tyven at bryde ind. Det tager længere tid, og risikoen for at blive opdaget er derfor større. Det er tyven ikke interesseret i. Når en tyv begår indbrud, er det vigtigt for ham, at han kan komme hurtigt ind og ud igen med tyvekosterne. Derfor kan indbrudssikre døre og vinduer virke afskrækkende på en indbrudstyv. 

Nabohjælp

Nabohjælp kan forhindre op imod hvert fjerde indbrud. Gå sammen i nabolaget og hjælp hinanden med at holde øje, når der fx er nogen, der ikke er hjemme. Nabohjæls app gør det nemt at danne et netværk i nabolaget, så I kan fortælle hinanden, når I er på ferie. Med Nabohjælps klistermærker på postkasser og døre signalerer I til tyven, at det er et opmærksomt nabolag. Det kan også afskrække en indbrydstyv.

Hæk og hegn

Indbrudstyve foretrækker huse, hvor der er hæk, hegn eller buskads at gemme sig bag, når de skal bryde ind. Det kan derfor virke forebyggende, at hæk og hegn mellem forhave og vej holdes lavt, og at beplantningen i forhaven ikke kan dække for en tyv, som prøver at gemme sig tæt ved boligen.

Lys

 

Hus med udendørs belysning
Villa i mørke

Belysning udenfor gør det svært for en indbrudstyv at skjule sig tæt ved huset. Lad ikke udendørsbelysningen være tændt alene. Det er meget tydeligt, at huset er tomt, når der er helt mørkt indenfor. 

Husk derfor, at

 • Timerstyret lys indendørs og sensorstyret lys udendørs er et godt supplement til solide døre og vinduer og Nabohjælp.
 • Timerstyret indendørslys kan gøre det svært for indbrudstyven at vurdere, om der er nogen hjemme i boligen.Alternativt kan du tænde lyset i et par værelser og lade tv eller radio være tændt.
 • Sensorstyrede udendørslys kan afskrække tyven, når det pludselig tænder og gør ham synlig for opmærksomme naboer og forbipasserende.

Kameraovervågning

Du kan vælge at supplere indbrudssikringen med kameraovervågning af din bolig. Denne type overvågning kan tilkalde dig, naboerne eller alarmcentralen, når tyven ér trængt ind i boligen. Det kan også hjælpe politiet i deres efterforskning af indbruddet.

Du kan overveje kameraovervågning, hvis:

 • du har haft indbrud og føler dig utryg
 • du er utryg ved at være hjemme om natten
 • du bor i et område med mange indbrud
 • du har særlige værdier, fx malerier, møntsamlinger eller arvestykker
 • du rejser meget
 • der er langt til naboer.

Du skal være opmærksom på, at der er tale om et mangfoldigt marked. Fx skal du overveje, om du har brug for overvågning, der blot optager, når en censor aktiveres, eller overvågning, der kan alarmere dig på din smartphone.

Læs mere på sikkerhedsbranchen.dk

Se også stopindbrud.dk

Brugen af overvågningskameraer er reguleret af lovgivningen

Mærkning

Mærkning kan gøre det svært for indbrudstyven at sælge dine værdigenstande til andre. Mærkning kan også hjælpe politiet i efterforskningen og til at give dig dine ting tilbage, hvis du har haft indbrud. Du kan overveje at mærke og registrere genstande, som er særligt værdifulde eller har en særlig betydning for dig. 

Alarm

Alarmer er populære i mange hjem, men effekten mod indbrud mangler at blive afprøvet og dokumenteret. Når vi spørger indbrudstyve, har de forskellige svar. Nogle vælger huset med alarmen fra, andre lader sig ikke afskrække af en alarm. 

Vi samarbejder med TrygFonden, Realdania og Bolius om at nedbringe antallet af indbrud. 

Materialer

Hans Peter de Place
Hans Peter de Place
Specialkonsulent