Forskudsbedrageri

Nigeriabrevet og datingbedrageri er eksempler på, hvordan man kan blive snydt til at betale et beløb, som man aldrig får noget for.

Du har fået en mail om, at du har vundet et millionbeløb i en konkurrence, du aldrig har deltaget i, eller har arvet en formue fra en fjern slægtning i udlandet. Du skal bare overføre et mindre beløb for at få pengene udbetalt. Eller du dater en person på nettet, som bor i et andet land, og som på et tidspunkt beder om penge til at rejse til Danmark for at besøge dig. Det er eksempler på svindel, som kaldes forskudsbedrageri, fordi du aldrig modtager det der er blevet lovet.

Forskudsbedrageri er meget ubehageligt for dem der udsættes for det. Ved datingbedrageri er der tale om en form for bedrageri, hvor det ikke kun er penge, men også følelser der kommer i klemme. Selvom meget tyder på, at disse former for it-kriminalitet ikke er så udbredt i Danmark, er det godt at vide, hvordan du undgår dem.

Vær skeptisk

  • Vær sikker på, hvem du overfører penge til, før du gør det
  • Vær skeptisk, hvis en person du dater på nettet og aldrig har mødt, beder dig om penge
  • Send aldrig penge med Western Union eller lignende
  • Vær skeptisk, når nogen uopfordret sender dig en mail
  • Hold musen hen over links, før du klikker. Så ser du, hvor de peger hen. Hvis de ikke matcher afsenderen, kan linket være inficeret
  • Stol ikke på e-mails med vedhæftede filer fra nogen du ikke kender. Kriminelle bruger ofte zip-, rar-, eller src-filer.

Materialer