Hadforbrydelser

Hadforbrydelser er trusler, vold, hærværk, tyveri eller røveri begået mod personer, som gerningspersonen mener tilhører en bestemt gruppe.

Hadforbrydelser begås typisk mod personer med anden etnisk baggrund, religion, handicap, seksuel orientering, kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika. Overgrebet sker som regel uprovokeret og pludseligt, uden at offeret og gerningspersonen kender hinanden på forhånd. Hadforbrydelser kan sprede utryghed og usikkerhed blandt alle, som tilhører en udsat gruppe.

Desværre anmelder mange ikke denne form for forbrydelser. Nogle frygter for negative konsekvenser, og andre tror ikke, det fører til noget.

Det er vigtigt at anmelde hadforbrydelser, så omfanget bliver kendt, og problemerne kan bekæmpes og forebygges.

Hvis du er udsat for en hadforbrydelse

Anmeld hadforbrydelser til politiet. Ring til 114 eller akut til 112. Du kan også henvende dig på nærmeste politistation.

Politiet opfordrer til, at alle hadforbrydelser anmeldes, så de kan efterforske og forhindre nye forbrydelser.

Andre muligheder

  • Få rådgivning hos Institut for Menneskerettigheder, hvis du føler dig udsat for diskrimination, fx på din uddannelse, i fritiden, når du er i byen, hos lægen eller andre steder.
  • Få hjælp ved forskelsbehandling inden for og uden for arbejdsmarkedet hos Ligebehandlingsnævnet. Klag til Pressenævnet over brud på god presseskik inden for trykte medier, fjernsyn og radio. Mediet kan ikke idømme en sanktion, men pålægge at offentliggøre en udtalelse fra klageren sammen med nævnets afgørelse.

Eksempler på hadforbrydelser

  • Racistisk motiveret hadforbrydelse: Der var blevet kastet en sten gennem et vindue i stuen, og skrevet teksten: "Vi vil ikke have polakker her" med maling på husmuren. Husets ejer var oprindeligt fra Polen.
  • Religiøst orienteret hadforbrydelse: Forurettede, der var konverteret til islam og havde tørklæde på, blev i en bus konfronteret af en kvinde, der ytrede sig i kritiske vendinger om forurettedes religion. Da forurettede skulle af bussen, blev hun slået en gang i maven af kvinden.
  • Seksuelt orienteret hadforbrydelse: En person udtalte sig højrøstet og nedladende om de forurettedes seksuelle orientering ved et tilfældigt møde på gaden, herunder kaldte han dem: "bøsserøve", "fucking bøsserøv", "luder" og "din bøsse".

Kilde: Rigspolitiet 2016

Kilder

Justitsministeriets Forskningskontor (2023): Udsathed for vold og andre former for kriminalitet. Offerundersøgelserne 2005-2022

Rigspolitiet (2023): Hadforbrydelser i 2022

Straffeloven § 81.

Materialer