Unge er i dag vant til hurtige pengeoverførsler, som kan klares over mobilen. Både når de betaler i butikker eller låner penge af hinanden. Derfor kan det være vanskeligt for dem at gennemskue, hvornår en digital pengeoverførsel er ulovlig. Samtidig kan det være fristende at sige ja til at tjene hurtige penge, hvis man tilbydes en belønning for at foretage en overførsel.
Kender ikke konsekvenserne
Mange unge kan ikke gennemskue de konsekvenser, det kan få, hvis de enten vidende eller uvidende hjælper med at hvidvaske penge, der stammer fra kriminalitet. Det kan både være gennem pengeoverførsler mellem forskellige konti og ved kontanthævninger i hæveautomater. Det er vigtigt, at de unge kender lovgivningen og konsekvenserne på området, så de ikke bliver muldyr og risikere at få en plet på straffeattesten.
Lær at spotte rekrutteringssituationer
Hovedfokus i undervisningsmaterialet er at præsentere de unge for forskellige typer af situationer, hvor unge rekrutteres som muldyr. Muldyrene bliver enten rekrutteret direkte af bagmændene eller af andre muldyr. Formålet med materialet er således at få de unge til at genkende rekrutteringssituationerne og gøre dem opmærksomme på, hvilke konsekvenser muldyraktivitet kan have – både for dem selv og andre. På den måde kan vi hjælpe de unge til at træffe det rigtige valg, hvis de står i en situation, hvor nogle forsøger at hverve dem som muldyr.
Materialet skal således skabe drøftelser og refleksioner blandt de unge og gøre dem i stand til at sige fra, hvis de selv havner i situationer, hvor nogen forsøger at rekruttere dem som muldyr.
Minidokumentaren med Louis er baseret på en virkelig hændelse. I dokumentaren beskriver han, hvordan han uforvarende kom til at hjælpe med at hvidvaskede penge, der var blevet stjålet fra en anden.