Det er helt normalt, at unge mennesker hænger ud i grupper, men visse ungdomsgrupper er knyttet til kriminalitet og problematisk adfærd, og det kan forværre den unges kriminelle adfærd at være en del af sådan en gruppe.
Unge begår oftest kriminalitet alene
Udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet viser, at færre børn og unge bliver mistænkt eller sigtet sammen med andre børn og unge for straffelovsovertrædelser. I 2023 var der i 79 % af sagerne kun én person mellem 10-17 år, der var mistænkt eller sigtet. Der er dog stor forskel på, hvilken type kriminalitet der er tale om. Økonomisk kriminalitet og seksualforbrydelser bliver oftest begået af én person, mens røveri, hærværk, indbrud og butikstyveri ofte involverer flere personer.
Kriminelle ungdomsgrupper
Ungeprofilundersøgelsen fra 2015 viser, at ca. 3 % af de unge i 7. - 9. klasse indgår i en kriminel ungdomsgruppe, defineret som
- en ungdomsgruppe, der har holdt sammen i mere end tre måneder
- som primært mødes på gaden
- hvis ulovlige aktiviteter udgør en del af gruppens identitet
Undersøgelsen Første led i fødekæden? fra 2011 viser, at 13 % af de unge i 7.-10. klasse på skoler i socialt udsatte områder i Storkøbenhavn var en del af en kriminel ungdomsgruppe.
Unge i kriminelle ungdomsgrupper begår mere kriminalitet end andre kriminelle unge. Derudover er de mere udsatte og dårligere fungerende end deres jævnaldrende. Sammenlignet med unge, der begår alvorligt kriminalitet, er unge i kriminelle ungdomsgrupper kendetegnet ved at være under ringere opsyn fra forældre, at have mange venner med kriminalitets- og rusmiddelerfaring og at færdes ofte i høj-risikomiljøer.
De unge tiltrækkes af de kriminelle grupper, fordi de tilbyder fællesskab, anerkendelse og en følelse af tryghed.
Unge, der er en del af en kriminel ungdomsgruppe, er i risiko for at blive rekrutteret til kriminelle bander.
I rapporten Indsatser mod rekruttering til bander kan I finde ideer og erfaringer fra forskellige kommuner, som kan inspirere til at planlægge en helhedsorienteret forebyggelsesstrategi.
I undersøgelsen Problemskabende ungdomsgrupper fra 2012 er der inspiration til lokale initiativer, der kan forebygge. Undersøgelsen peger på nogle risikoindikatorer, der kan bruges til at vurdere, hvor bekymrende og kriminelt potentiale en ungdomsgruppe har, bl.a. hvor tæt de unge er knyttet til voksne kriminelle og hvor stærkt de føler tilhørsforhold og territoriel kontrol.