Cykeltyveri

I 2020 blev der anmeldt 40.642 stjålne cykler. Det er ca. 111 cykler hver eneste dag. Du kan selv mindske risikoen for, at din cykel bliver stjålet.

Brug en lås, der er godkendt af Dansk Varefakta Nævn. Du kan vælge mellem en fastmonteret lås, en wirelås, en bøjlelås eller en foldelås.

Du kan overveje at kombinere en fastmonteret lås med en af de andre typer, så du kan låse din cykel fast til et cykelstativ eller lignende. Hvis du har særligt kostbare dele på din cykel, kan du mærke disse, fx med cyklens stelnummer. Der findes forskellige produkter til synlig og usynlig mærkning.

  • Lås altid cyklen - også når du bare er hos bageren eller stiller den hjemme i garagen
  • Lås cyklens stel, og helst begge hjul, fast til cykelstativ eller lignende - og brug en godkendt lås
  • Stil din cykel i et aflåst rum eller skur, hvis du har mulighed for det
  • Når du parkerer ved station eller stoppested, skal du sikre din cykel ekstra godt. Udover at låse din cykel, bør du låse cyklen fast til selve cykelstativet eller lignende. Måske der er mulighed for at benytte en aflåst cykelparkering
  • Frist ikke tyven. Tag løse lygter, cykelhjelm og lignende med dig.

Låsebevis, kvittering og forsikring

Når du køber en ny cykel med en ny lås, får du et låsebevis (varefaktakortet). Låsebeviset skal være udfyldt med cyklens stelnummer, købsdato og forhandlerens stempel og underskrift. Forsikringsselskabet skal have låsebeviset, hvis du skal have erstatning ved tyveri af din cykel. Husk også at få et låsebevis, hvis du skifter din gamle lås ud med en ny.

Hvis du køber en gammel cykel, skal du bede sælgeren om en kvittering, så du har dokumentation for, at du ejer cyklen. På den måde sikrer du dig også mod at købe en stjålet cykel. Tjek om du har cykeldækning på din indboforsikring. Så bliver cyklen dækket i tilfælde af tyveri.

Hvis din cykel bliver stjålet

Hvis du mister din cykel, skal du så hurtigt som muligt melde den stjålet hos politiet. Bagefter kan du gå en tur i det kvarter, hvor cyklen blev stjålet. De fleste cykeltyverier er lejlighedstyverier, og din cykel er måske bare blevet kørt en tur rundt om hjørnet eller til nærmeste busstoppested.

Stelnummerregistret er åbnet

Alle kan nu søge i registret for stjålne cykler. Stelnummerregistret er søgbart i app'en "Politi", der kan hentes i Google Play og App Store. 

Anmeld tyveriet til politiet

Når du anmelder tyveriet til politiet skal du oplyse cykeltype, farve, mærke, stelnummer, værdi i kroner, forsikringsselskab, gerningstidspunkt og gerningssted.

Materialer

Stor hånd snupper taske fra kvinde på cykel.

Pas på tyvene - de er nye i trafikken

- Luk tasken
- Dæk cykelkurven til
- Hold øje med cykelkurven ved lyskryds.

Hans Peter de Place
Hans Peter de Place
Specialkonsulent