Mange unge kan komme i tvivl om egne og andres signaler og grænser, og de kan have svært ved at tale med andre om sex, flirt, scoringer og især de oplevelser, som er svære eller grænseoverskridende. Mange unge mener, at det altid er vigtigt at sikre samtykke til sex, men det kan være svært at praktisere samtykke. En hel del unge oplever fx udfordringer med at spørge til og udtrykke samtykke til sex. For hvordan siger man ja eller nej? Hvordan viser man sin interesse eller giver en omsorgsfuld afvisning? Der er behov for at klæde de unge bedre på til at navigere i seksuelle relationer med andre unge, så de undgår at ende i seksuelle overgreb.
Unge kan have svært ved at tale med hinanden om seksuelle emner, og der er ikke altid en dialog om det i skolen. Sex og Samfund har udarbejdet undervisningsmateriale for Det Kriminalpræventive Råd, der sætter fokus på emner som flirt, sex, samtykke, grænser og normer og giver undervisere redskaber til at sætte emnerne på dagsordenen i grundskolen, erhvervsskolerne, FGU og på gymnasier. Materialet er afprøvet og udviklet i tæt samarbejde med elever, lærere og fagpersoner i udskolingen og på ungdomsuddannelser.
Om undervisningsmaterialet
Der er udarbejdet tre undervisningsmaterialer, hvor et er målrettet 9. klasse, et andet 10. klasse/EUD/FGU, og det tredje er målrettet gymnasier. Materialerne er i praksis opdelt i tematiske kapitler med øvelser, der giver de unge mulighed for at arbejde i dybden med temaer som flirt, sex, samtykke, normer og kønsstereotyper, grænser, overgreb, lovgivning, rettigheder og at skabe positive forandringer for sig selv og andre. Materialerne er dermed med til at øge unges opmærksomhed på seksuelle grænser, samtykke og grænseoverskridelser. Formålet med undervisningsmaterialerne er at udvikle unges kommunikative (verbale og nonverbale) kompetencer, så de kan navigere i deres seksuelle relationer med andre unge. Materialerne er også med til at udvikle elevernes evner og motivation for at handle både individuelt og i fællesskab for at fremme den seksuelle trivsel. Dermed har materialet det overordnede formål at forebygge seksuelle overgreb blandt unge.
Øvelserne i undervisningsmaterialerne tager udgangspunkt i film og medier, konkrete cases og eksempler fra Sexlinien samt en historie fra podcasten 'Grænseland – samtaler med mænd om sex', som er udviklet af Dagbladet Information og støttet af Foreningen Roskilde Festival.