Hæleri

Tyve begår indbrud for at stjæle ting, de kan sælge videre. Når vi køber stjålne varer, kommer vi til at bestille indbrud uden at vide det.

Man kan blive hæler på to måder: ved at sælge stjålne varer videre og ved at købe stjålne varer.

Det kan være svært at opdage, om en vare kommer fra et indbrud. Faktisk synes 78 procent af danskerne, at det er svært at vide, om de varer, de køber brugt på nettet, er stjålne. 

Hvis du bruger disse to nemme handleregler, er du mere sikker på, at varen ikke er stjålet. 

  • Brug MobilePay, når du handler brugt
  • Kig efter MitID hos sælger, når du handler brugt på nettet

Både MobilePay og MitID-validering er knyttet op på cpr.nr. som kan spores tilbage til sælgeren. Det er de kriminelle ikke interesserede i. 

 

Køb af hælervarer understøtter indbrud

Det danske indbrudsniveau er markant højere end i vores nabolande, og hvis du køber stjålne varer, er du med til at understøtte, at der sker indbrud eller tyveri. Hvis alle danskere er mere opmærksomme, når de shopper brugt, bliver det vanskeligere for indbrudstyvene at afsætte de stjålne varer. 

Populære hælervarer

Det er især smykker, interiør som møbler og belysning, og smartphones, tablets og pc’ere, der bliver stjålet ved indbrud i boliger.

Hælervarer - hvad hæles mest?

Hvor ender hælervarerne?

De fleste hælervarer bliver solgt på det danske marked - mange gange til folk, som ikke ved, at de køber stjålne varer.

Hælermarked

Straffen for hæleri

Du undgår ikke at blive hæler, bare fordi du lader være med at spørge, hvor varen kommer fra. Varen behøver heller ikke at være mange penge værd.

Hvis du kommer til at købe en stjålen vare, kan du risikere, at politiet kommer og konfiskerer den for at aflevere den hos den person, varen er blevet stjålet fra. Selvom du har købt varen i god tro, kan du ikke få dine penge tilbage. Du mister altså både varen og de penge, du har brugt på den.

Bemærk! Dette indhold kræver cookies for at blive vist korrekt.
Læs mere om cookies

Materialer