Ofre og gerningspersoner
Det er forskelligt for mænd og kvinder, om de udsættes for volden af en nuværende eller en tidligere partner. Mænd (51 %) oplever i højere grad end kvinder (42 %) at blive udsat for psykisk vold af en nuværende partner, mens kvinder (58 %) i højere grad end mænd (49 %) oplever at blive udsat for psykisk vold af en ekspartner.
Uddannelse og beskæftigelse
Der er en tendens til, at kvinder med kortere uddannelse hyppigere end kvinder med længere uddannelse har været udsat for psykisk partnervold inden for det sidste år. Samme mønster ser vi ikke hos mændene.
Tendensen er også, at kvinder, som ikke er i beskæftigelse, oftere har været udsat for psykisk partnervold end kvinder, der er i job. Mønstret er uklart for mænd.
Personer med en (selvvurderet) dårlig eller meget dårlig økonomi har i større grad erfaringer med psykisk partnervold end dem med gode eller nogenlunde økonomiske forhold. Sammenhængene gælder både for kvinder og mænd.
Samlet set peger tendenserne på, at udsathed for partnervold er forbundet med få socioøkonomiske ressourcer.
Konsekvenser
Forskning peger på, at psykisk vold har alvorlige konsekvenser for ofrets psykiske, fysiske og sociale trivsel. Psykisk vold kan bl.a. føre til angst, depression og PTSD, fordi volden nedbryder den udsattes tryghed og værdighed. Derudover kan stres og pres fra volden give fysiske symptomer og forværre det generelle fysiske helbred. Psykisk vold påvirker også den udsattes evne til at indgå i parforhold, være en god forældre og arbejde.
Når den psykiske vold foregår i et parhold eller i familien, hvor der bør være gensidig støtte, kan den udsatte få nedbrudt sin selvforståelse. Derudover kan den udsatte være påvirket af den psykiske vold længe efter, den er slut.
Kvinder på krisecentre
I 2022 blev 2.953 kvinder indskrevet på et krisecenter sammen med deres i alt 2.326 børn. Størstedelen af disse kvinder var mellem 30-39 år. Når kvinderne kommer på krisecentrene, har de mulighed for at svare på forskellige spørgsmål om deres udsættelse for vold.
I 2022 angav 97 % af de adspurgte kvinder, at de havde været udsat for psykisk vold.
Gerningspersonen
Forskningen viser, at voldsudøvere ofte selv har oplevet vold i barndommen. Derudover kan man se, at udøvere af vold i nære relationer ofte har komplekse traumer. Psykiske lidelser som fx angst og personlighedsforstyrrelser er almindelige blandt dem, der begår vold i nære relationer.
Der er dog ikke meget forskning om personer, der begår psykisk vold specifikt, så man skal være forsigtig med at lave præcise karakteristikker af voldsudøveren. Selvom vold i barndommen øger sandsynligheden for, at man selv begår vold som voksen, betyder det ikke nødvendigvis, at størstedelen af denne gruppe ender som voldsudøvere.
Forebyggelse af psykisk partnervold
Der mangler forskning om, hvordan vi effektivt forebygger psykisk partnervold. Fagprofessionelle er dog enige om, at der er forebyggende mekanismer i at sætte psykisk partnervold på dagsordenen og opfordre pårørende og vidner til volden til at række ud og hjælpe den udsatte. Det kan både være en ven, søster eller kollega, men også en læge, der har kontakt til den udsatte.