Blå mandag

Rutschebane i forlystelsespark.

Planlæg en god dag sammen med de unge. Det kan være med til at gøre dagen til en god og sjov oplevelse for alle.

Det er blevet almindeligt, at forældrene deltager i planlægningen af Blå Mandag sammen med de unge. Forældrene er tit med på dagens arrangementer, hvor de er tilgængelige, men holder sig i baggrunden. Det gør både børn og forældre trygge.

Forældrenes rolle Blå Mandag

Forældregruppen kan planlægge dagen sammen med eleverne. Her kan de aftale, hvem af forældrene, der vil deltage i periferien på selve dagen, hvor det er rart for de unge at have nogle voksne i nærheden.

Det er en god ide at sørge for fælles transport til og fra byen. Det gælder også for de konfirmander, der bor tæt på en storby. Fællesskabet er i fokus.

 • Aftal at ingen går alene, og at alle har deres mobiltelefoner med
 • Gør de unge opmærksomme på, at det ikke er smart, at have mange kontanter på sig
 • Større indkøb af tøj eller andet, bør ske en anden dag. De unge kan evt. anskaffe sig et hævekort
 • En lille gruppe voksne kan evt. sidde på en café i nærheden, så de unge let kan få fat på dem.

Gode råd til festen

 • Aftal at festen kun er for klassens elever og kammerater, man kender
 • Der er voksne i nærheden, som de unge nemt kan få fat på
 • Aftal et sluttidspunkt for festen – som regel mellem kl. 22.00 og 24.00, da det er skoledag dagen efter.

Det lokale samarbejdes rolle

Det lokale samarbejde fx i lokalrådet er et godt sted at starte, hvis man vil planlægge Blå Mandag på tværs af kommunens skoler. Ved at arrangere Blå Mandag sammen med kommunernes forskellige parter kan lokalrådet bidrage til at skabe et godt og trygt rum for de unge i deres lokalmiljø.

I Esbjerg har man lavet et tiltag på tværs af kommunen. Tidligere tog mange unge på Blå Mandag til større byer, fx København eller forlystelsesparker i Tyskland uden egentligt opsyn eller voksendeltagelse.

Nu arrangeres der hvert år spændende aktiviteter på Blå Mandag i Esbjerg, og det styrker trygheden for både forældrene og de unge. Mange af aktiviteterne, har de unge ikke mulighed for at prøve til hverdag, fx motor cros, undervandsscooter og helikopterflyvning. Det lokale erhvervsliv står for en stor del af aktiviteterne.

Alkohol

Blå Mandag og alkohol hører ikke sammen - og de unge er generelt enige. Flere og flere unge vælger sodavand i stedet for alkohol Blå Mandag

Eksperter er enige om, at det ikke er hensigtsmæssigt at drikke alkohol i folkeskolealderen af fysiologiske årsager. Derudover ved vi, at unge med alkohol i blodet langt hurtigere mister dømmekraften og risikerer at blive involveret i konflikter, vold eller anden kriminalitet – både som gerningsmænd og ofre.

Der er forskellige holdninger til, hvornår man vil lade sine børn drikke alkohol. Undersøgelser fra Sundhedsstyrelsen viser, at der er sammenhæng mellem forældrenes holdning, og hvor meget de unge drikker. Jo mere restriktive forældrene er, jo mindre drikker de unge.

Debutalderen er blevet højere

De unges debutalder i forhold til at drikke alkohol og blive fulde rykker sig, og der er nu langt færre elever i 7. og 8. klasse, der har drukket eller ønsker at drikke. Der er god grund til at bakke denne tendens op ved støtte de unge i, at der heller ikke skal drikkes alkohol på Blå Mandag.

 

Materialer

Salg og udskænkning

 • Det er ulovligt at sælge alkohol til unge under 16. Overtrædelse af loven straffes med bøde.
 • Man skal være 18 år for at købe alkohol med en styrke på 16,5 vol.% eller mere.
 • I restaurationer, diskoteker mv. er det forbudt at servere alkohol for personer under 18. Overtrædelse straffes med bøde både til den der serverer, og til dem der drikker og køber det.
 • Restaurationerne har pligt til at skilte med forbuddet, og de har også pligt til at kunne servere alkoholfrie drikke som sodavand, alkoholfrit øl eller kaffe.

 

Sarah Løvschall Jørgensen
Sarah Løvschall Jørgensen

Kilder

Skolebørnsundersøgelsen 2014

Statens Institut for Folkesundhed 2014