Udviklingen i de unges alkoholvaner
I perioden fra 1998 til 2014 faldt antallet af unge, der havde prøvet at drikke alkohol, markant. Men fra 2014 til 2022 er der igen sket en stigning, især for elever i 7. og 9. klasse.
Ifølge den danske skolebørnsundersøgelse fra 2022 har knap 9 ud af 10 elever i 9. klasse prøvet at drikke alkohol, og næsten hver fjerde elev i samme klassetrin drikker alkohol mindst ugentligt.
Ungdomskultur og alkohol
Danske unges alkoholforbrug er i høj grad orienteret mod fuldskab, og kulturen er præget af, at der drikkes for at opnå en virkning. De unge drikker oftest i grupper, hvor alkoholen bruges til at skabe og bekræfte venskaber. Alkoholkulturen kan gøre det svært for de unge at sige nej til alkohol, da de risikerer at miste deres sociale fællesskaber. For mange unge er alkoholindtaget også en måde at vise, at de er ”rigtigt unge” og tage afstand fra deres barndom.
Risici ved unges alkoholforbrug
Når børn og unge drikker alkohol, er de særligt udsatte for en række risici. Hjernen er først fuldt udviklet omkring 25-årsalderen, og alkohol kan have negative virkninger fx på hukommelse og indlæringsevne. Desuden drikker unge ofte på en mere skadelig måde ved at drikke meget ad gangen med det formål at opnå en virkning. Når promillen stiger, så øges risikovilligheden, mens dømmekræften svækkes.
Når børn og unge drikker alkohol, kan der derfor også være øget risiko for, at de:
- Kommer ud for ulykker og får skader: Høj promille øger risikoen for ulykker, da alkohol nedsætter bedømmelsesevnen, balanceevnen og den motoriske kontrol.
- Bliver involveret i konflikter: Alkohol kan svække dømmekraften, fjerne hæmninger og øge følsomheden overfor provokationer, hvilket kan øge risikoen for vold og konflikter.
- Får negative erfaringer med seksuelle relationer: Alkohol kan påvirke dømmekraften og gøre det sværere at mærke egne og andres grænser. Dette øger risikoen for at blive udsat for eller selv at udsætte andre for uønskede seksuelle tilnærmelser, eller at have sex, man senere fortryder.
- Unge, der debuterer tidligt med alkohol og/eller har et stort alkoholforbrug i ungdomsårene, har større risiko for at udvikle alkoholrelaterede problemer senere i livet.
Hvad kan man gøre som forælder?
Forældre spiller en afgørende rolle i at forme den unges forhold til alkohol. Ved at sætte klare rammer og tydeligt kommunikere deres holdning til alkohol, kan forældre hjælpe med at reducere risikoen ved den unges alkoholforbrug.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn og unge under 18 år ikke drikker alkohol, og at unge mellem 18 og 25 år særligt holder sig inden for anbefalingerne om højest 10 genstande om ugen og maximalt fire genstande på same dag.