Den nationale exitstrategi ’En vej ud’
Justitsministeriets nationale exit-strategi beskriver en model, som skal støtte rockere og bandemedlemmer til at forlade rocker- og bandemiljøet. Ud fra denne model er der indgået et særligt koordineret myndighedssamarbejde mellem politiet, kommunerne og Kriminalforsorgen. Det Nationale Exitkontaktpunkt sætter rammerne for samarbejdet.
Målgruppen er personer over 18 år tilknyttet rocker- og bandegrupperinger i Danmark, samt personer der har en løsere tilknytning til disse miljøer.
Et exitforløb er baseret på frivillighed og en stærk motivation for at forlade rocker- og bandemiljøet. For at komme i betragtning til exit, skal exitkandidaten gennem en visitationsperiode, hvor myndighederne afklarer personens motivation og egnethed.
Exitprogrammet findes i hele landet og er forankret i lokale exitenheder, der består af koordinatorer fra kommune, politiet og kriminalforsorgen. Er man i Kriminalforsorgens varetægt, varetages visitationsprocessen samt exitforløbet af Kriminalforsorgen, indtil der sker løsladelse, hvor exitforløbet overdrages til en lokal exitenhed.
Den 1. januar 2023 var der registreret*
- 784 visitationer til exitprogrammet, siden Det Nationale Exitkontaktpunkts etablering i 2015. Af de 784 visitationer er 180 afbrudt, før der er indgået en exitaftale. Tallene peger dermed på, at mere end tre ud af fire visitationer resulterer i en exitaftale.
- 285 gennemførte exitforløb. Af disse er under 10% af exitkandidaterne efterfølgende blev genregistreret til en rocker- eller bandegruppering.
- 196 afbrudte exitforløb. Af de afbrudte exitforløb er ca. 16% genregistrerede til en rocker- eller bandegruppering.
*Tal fra kriminalforsorgen er ikke med i opgørelsen
Kilde: Det Nationale Exitkontaktpunkt
Exitindsatsen
Indsatsen i det nationale exitprogram består af et koordineret samarbejde mellem kommune, kriminalforsorgen og politi, hvor exitforløbet tilpasses den enkelte persons behov. De konkrete tilbud og støttemuligheder i indsatsen tager udgangspunkt i eksisterende lovgivning, f.eks. kommunernes eksisterende tilbud og forpligtelser indenfor bl.a. sociale, beskæftigelses- og uddannelsesområdet. Det kan f.eks. være hjælp og støtte til:
- bopæl
- økonomisk bistand
- misbrugsbehandling
- beskæftigelse og uddannelse
- sikkerhed og tryghed
- mentor og støttekontaktperson mv.
Foruden kommunernes eksisterende tilbud og forpligtelser, så råder det Nationale Exitkontaktpunkt over en pulje af midler, hvor den lokale exit-enhed kan søge om støtte til konkrete og afgrænsede tiltag såsom:
- at få fjernet tatoveringer
- psykologhjælp
- midlertidig relokalisering af sikkerhedsmæssige hensyn mv.
Hvis du vil vide mere, eller have kontakt til din lokale Exit-enhed, kan du fortroligt kontakte det Nationale Exitkontaktpunkt på telefon 24 90 36 30 i hverdagen kl. 9-14 eller e-mail: kbhv-exit-kontaktpunkt@politi.dk.
Læs også om det nationale exitprogram og det Nationale EXIT-kontaktpunkt på politiets hjemmeside
Andre Exitindsatser
Nogle kommuner kan også have udformet deres egne exitprogrammer. Det er fx tilfældet i Københavns Kommune, som tilbyder exitforløb med voksne over 18 år, som er involveret i alvorlig, personfarlig kriminalitet.