Voldsanmeldelser til politiet er steget i de seneste år, både når det gælder vold mod privatpersoner og vold mod personer i offentlig tjeneste. Vold mod offentligt ansatte omfatter bl.a. polititjenestemænd, lærere, pædagoger, fængselsbetjente, socialrådgivere og plejepersonale.
Der kan være flere årsager til, at antallet at voldsanmeldelser er steget, selvom den samme tendens ikke ses i selvrapporteret vold i offerundersøgelserne eller i antallet af voldstilfælde, der behandles på skadestuer. Forskellige politiske tiltag kan have indflydelse på antallet af voldstilfælde, der kommer til politiets kendskab. Nogle eksempler er:
- Overgrebspakken fra 2013 som skabte øget fokus på vold mod børn og unge i hjemmet, hvilket resulterede i en stigning i anmeldelser, hvor børn var ofre.
- Ungdomskriminalitetsreformen fra 2018 som medførte, at ledere af sikrede institutioner som noget nyt blev pålagt at politianmelde alle tilfælde af personfarlig kriminalitet på institutionen.
- I forhold til arbejdsrelateret vold kan en ændring i Erstatningsnævnets praksis i 2015 nævnes, hvor et skærpet krav om politianmeldelse for at opnå erstatning førte til, at flere fagforbund begyndte at anbefale, at alle voldstilfælde på arbejdspladsen blev anmeldt til politiet.
Anmeldelsestilbøjeligheden spiller en afgørende rolle for, hvor meget vold som registreres hos politiet. Ser man tilbage fra midten af 1990’erne til nu, har der været en stigning i anmeldelsestilbøjeligheden for vold. Dog har denne stigning stagneret de seneste år, selvom der stadig er nogle variationer år for år. I 2022 var det knap halvdelen af ofrene, der valgte at anmelde voldsepisoden til politiet. Om man anmelder en voldsepisode, afhænger ofte af, hvor alvorlig man oplevede hændelsen.
Læs mere om, hvordan man måler omfanget af kriminalitet, herunder vold.