Genoprettende Praksis udspringer af genoprettende retfærdighed, som vi kender fra retssystemet. Genoprettende retfærdighed er betegnelsen for flere forskellige tilgange, som bringer parterne i en konflikt sammen i en struktureret proces med en upartisk mægler for at reparere – eller genoprette – den skade, en kriminel handling har forvoldt. I Danmark findes der f.eks. Politiets Konfliktråd, som én form for genoprettende proces, der særligt benyttes i sager om personfarlig kriminalitet.
Forskning har vist, at genoprettende tilgange kan mindske risikoen for recidiv hos gerningspersoner og at forurettede oplever større tryghed ved at deltage i et genoprettende møde. Genoprettende retfærdighed rummer derfor et stort potentiale for forebyggelsen af kriminalitet i Danmark.
DKR har anbefalet genoprettende retfærdighed ifm. regeringens reform af indsatsen mod Ungdomskriminalitet og peget på, at man skal overveje en mere systematisk brug af genoprettende tilgange, herunder i kommunalt regi. Læs mere om genoprettende retfærdighed og DKR’s anbefalinger her.
Projekt i otte kommuner
DKR har tidligere samarbejdet med Socialministeriet og otte kommuner om et udviklingsprojekt vedrørende konfliktmægling blandt 12-15-årige. Projektet blev afsluttet i foråret 2006. I projektperioden uddannede de otte kommuner 52 mæglere, hvoraf de fleste i det daglige er lærere, pædagoger, socialrådgivere, gadearbejdere og politibetjente. De 52 mæglere gennemførte flere end 300 meget forskellige mæglinger.
Resultaterne af projektet pegede på, at de unge, der havde gennemført en mægling, ikke kom i samme konflikt igen, ligesom mæglingen var med til at afholde de unge fra destruktiv adfærd og styrke deres følelse af at kunne handle i eget liv.