Tune ind. Vil I det samme?

Sex er dejligt. Sex er fedt. Men det kan også blive grænseoverskridende – og måske ende med et overgreb. Det, der skulle have været godt, kan i stedet blive ubehageligt og svært.  

Hvert år udsættes flere end 5.000 piger og kvinder for seksuelle overgreb. De fleste overgreb sker mellem unge, der kender hinanden som kærester, venner eller bekendte. Mange overgreb sker i forbindelse med en fest eller bytur. Med Tune Ind vil Det Kriminalpræventive Råd forebygge overgrebene.

Ja kan blive til nej

Det kan være svært at læse hinandens signaler, og det bliver ikke lettere, når et ja kan blive til et nej. Selvom I danser tæt og kysser, er det ikke sikkert, at I vil den samme ting.

Når vi tuner ind på hinanden, giver vi rum til at ændre mening. Når vi tuner ind, undersøger vi, om der er samtykke fra den, vi er sammen med. Vi må hele tiden mærke efter hinanden og os selv i situationen – før, under og efter sex – så vi finder ud af, om vi vil det samme.

Man kan på en måde se det som et videospil: Hvis du starter fra scratch, så skal du også til at lære de basic ting i spillet. Men hvis nu du har gennemført et spil og går i gang med et nyt, hvor du kan gemme noget af dit gear fra det forrige spil, og du udmærket godt ved, hvad du skal, så gør det tingene nemmere. Sådan er det også lidt med sex.
Dreng, 17 år

Overgreb har konsekvenser

Et overgreb kan have store personlige konsekvenser for den, der er udsat for det. Er overgrebet sket, er risikoen for at det sker igen også større. 

Mange oplever, at

  • forholdet til sex påvirkes negativt,
  • være skamfulde og flove,
  • miste tilliden til andre personer,
  • føle sig beskidte
  • selvværdet påvirkes.

Lyt til og forstå signalerne

Det kan føles unaturligt at tale om sex, og hvor ens grænser går, men det handler om, at vi skal lytte til, fornemme og forstå hinandens signaler og kropssprog. Hvis vi respekterer hinandens grænser, er der større sandsynlighed for at det bliver bedre og mere bekræftende sex.

Hvis man sagde nej til sex tidligere, ville folk synes man var mærkelig. Nu er det anderledes. Hvis en dreng har været sammen med mange, bliver han kaldt for fuckboy, ikk? Så det er godt lavet at sige nej.
Dreng, 16 år

Tune Ind vil gerne inspirere til, at man mærker efter sine egne og den andens grænser, og at man snakker med sine venner om, hvordan man egentlig ved, når det er samtykkebaseret sex.