Hvis man vil højne trivslen, trygheden, det gode naboskab eller løse akut opståede situationer i danske boligområder, er det en god ide at tage beboerne med på råd.
Derfor lancerer DKR i samarbejde med konsulenthuset Antropologerne i dag en inspirationspakke fuld af redskaber til at inddrage borgerne i vigtige spørgsmål.
- Borgernes lokale indsigt er en kæmpe ressource, og de ved allerbedst, hvad de mangler i deres hverdag og hvordan deres område kan blive et endnu bedre sted at bo. Med vores nye inspirationspakke, vil vi hjælpe beboere, organisationer, kommuner, ildsjæle mv, til at skabe rammerne for den gode borgerinddragelse, som vi ved, der er så vigtig, hvis man for alvor vil rykke noget, siger Katrine Amalie Keller, videnskonsulent i DKR.
Lyt til beboernes bekymringer
Materialet er blevet til i samarbejde med konsulenthuset Antropologerne, som har mange års erfaring med at skabe modeller for, hvordan man kan inddrage borgere i vigtige beslutninger.
- Vi har skabt en inspirationspakke med viden, cases og redskaber til at holde borgermøder, som øger trivslen og trygheden i udsatte boligområder. Ved et aktivt borgermøde, som vi har testet og som inspirationspakken giver hjælp til at holde, er det beboernes egne input, bekymringer og ønsker, der bliver bragt til torvs, og på den baggrund kan der sættes initiativer i gang, siger Rikke Ulk, antropolog og stifter af Antropologerne.
Det styrker sammenholdet
Borgermøder kan også styrke sammenholdet og fællesskabet i et boligområde, og det er en vigtig forudsætning for at øge trivslen og forebygge kriminalitet, siger Rikke Ulk:
- Borgermøder er mere end ’krisemøder’. De er mindst ligeså meget møder, hvor beboere kan lære hinanden bedre at kende og kommer et spadestik dybere i naborelationen end det klassiske ’hej’ eller det lille nik med hovedet, når de passerer hinanden. Et stærkere naboskab og kendskab til hinanden er med til at øge trivslen og trygheden i et område.
Materialet er udformet som et inspirationskatalog, der beskriver borgermødet som koncept, indeholder eksempler på forskellige typer af borgermøder og som også tilbyder en trin-for-trin-guide med redskaber og opskrifter, så man selv kan skabe et aktivt borgermøde.
Alt materialet er samlet på denne side.