Sæt skub i dit lokalråd

20-11-2018

Sidder du i et af landets mange lokalråd, er du sandsynligvis interesseret i at læse DKRs nye pjece ’Lokalråd – Introduktion til det lokale samarbejde’.

I pjecen kan du finde en række idéer og værktøjer til at udvikle det gode lokale samarbejde. Pjecen stiller skarpt på, hvordan medlemmerne i lokalrådene kan udnytte lokalrådenes potentiale og dermed forebygge kriminalitet på den mest effektive måde. 

Du kan blandt andet læse om forskellige former for organisering i lokalrådet, og du kan få konkrete redskaber til at afholde gode møder og kommunikere effektivt. Men der er ikke en one-size-fits-all-model, når det kommer til lokalråd. Det afhænger af det enkelte lokalråd. 

Civilsamfundet kan inddrages 

Nogle lokalråd har en lang række aktører fra civilsamfundet med til alle møder, mens andre inddrager ad hoc ud fra den aktuelle problemstilling. Uanset tilgangen er det centralt at inddrage aktører fra civilsamfundet, da det giver lokalrådet adgang til opdateret og aktuel praktisk viden, som er vigtig for at løse de aktuelle kriminalitetsproblemer. 

- Vi bidrager med en viden om de unge, som politi og kommune ikke har. Vi møder de unge på en mere åben måde, når de fester eller hænger ud på gaden. For os er lokalrådet en indgang til at blive direkte involveret i at løse problemerne. Aktuelt sidder vi i en dialoggruppe, der skal forhindre larmende fester i en lokal park. Der ville vi nok ikke være blevet inviteret med, hvis vi ikke allerede sad i lokalrådet, siger formand for Natteravnene i Roskilde Klaus Walmod. 

Hvem kan være med?

 

Lokalrådet kan inddrage mange forskellige repræsentanter fra lokalsamfundet, som figuren viser. Den er udarbejdet af Andreas Hagedorn Krogh, postdoc. ved Roskilde Universitet.

Læs mere om forskellige lokale initiativer og få tips og værktøjer til det gode lokalrådssamarbejde i den nye pjece.

Fakta

Lokalrådene blev oprettet i 2007 efter politireformen for at udbrede det kriminalpræventive arbejde til flere samarbejdspartnere. Der findes i dag som udgangspunkt et lokalråd pr. kommune, hvor der sidder repræsentanter fra politiet, kommunen og lokalsamfundet.

Materialer