Indbrud i din bolig

Du skal først og fremmest sikre døre og vinduer, hvis du vil holde tyven ude. Det er også en god ide at snakke med naboen, hvis du vil undgå indbrud.

Du kan beskytte din bolig mod indbrud på forskellige måder. Sund fornuft kombineret med god sikring af døre og vinduer samt solide låse er den bedste måde at holde tyven ude på. Det er vigtigt, at du finder de svage punkter ved din bolig og sikrer dem først. Du kan også gøre noget i samarbejde med dine nærmeste naboer eller med beboerne i hele dit boligområde. Sammen kan I gøre hele jeres område mere trygt og fri for indbrud.

Sund fornuft – også når du er på ferie

  • Lås værktøj og haveredskaber inde, så tyven ikke kan bruge det til indbrud. Har du en stige udenfor, så lås den fast
  • En høj hæk giver tyven ro til at bryde ind. Overvej, om du skal klippe din hæk ned eller gøre plankeværket lavere.
  • Tænk på, hvad tyven kan se gennem dine vinduer. Sæt de værdifulde ting, så de ikke er synlige udefra
  • I sommerhalvåret skal du være opmærksom på åbne vinduer og døre, også selvom du er hjemme. Tyven kan nemlig godt blive fristet til et hurtigt indbrud, mens du er i baghaven
  • Få det til at se ud som om, der er nogen hjemme, når du og din familie er væk
  • Der må gerne være lidt uorden i haven, så det ser ud som om, der er nogen hjemme. Lad fx haveslangen eller trillebøren stå fremme
  • Lad være med at annoncere at du er på ferie. Skriv om din ferie på sociale medier når du er kommet hjem. Få hjælp fra din nabo mens du er væk. Naboen kan fx gå en runde om dit hus, fylde affald i din affaldspose, eller parkere sin bil foran dit hus. Læs mere om nabohjælp her
  • Tyve går mest efter computere, Ipads, mobiltelefoner, fladskærme og spillemaskiner. Dernæst efter smykker, kontanter, valuta og mærkevaretøj . Måske skal du sikre de mest værdifulde ting ekstra.

Indendørs belysning 

Brug automatiske tænd /sluk-ure - også når du er bortrejst. Alternativt kan du tænde lyset i et par værelser og lade tv eller radio være tændt, når du forlader hjemmet om aftenen. Et tænd/sluk ur kan købes i et byggemarked til en overkommelig pris.

Udendørs belysning

Udendørs belysning, ofte i forhaven, medvirker til at forebygge indbrud. Forbind en bevægelsessensor med belysningen. På den måde bliver det sværere for en indbrudstyv at gemme sig, og naboen kan lettere se, at der sker noget.

Hus med udendørs belysning

Belysning udenfor gør det svært for en indbrudstyv at skjule sig. Lad ikke udendørsbelysningen være tændt alene. Det er meget tydeligt, at huset er tomt, når der er helt mørkt indenfor.

Villa i mørke

Det samme hus i mørke. Her er det svært at se, hvis der står en person ved huset.

Belysning i området

I villakvarterer og boligområder med etageejendomme bør der være god belysning på fællesarealerne. Det er vigtigt, at belysningen ikke blænder. Det er med til at give tryghed, og sammen med gode oversigtsforhold har belysningen en forebyggende effekt mod indbrud og anden kriminalitet.

Villavej i aftenbelysning

Vi samarbejder med TrygFonden, Realdania og Bolius om at nedbringe antallet af indbrud. 

Materialer

Indbrud og hæleri hænger sammen.

Hans Peter de Place

Udviklingskonsulent