Sammen mod kriminalitet

Der er mange måder at forebygge kriminalitet på, og selv en lille indsats kan gøre en stor forskel.

Du er måske ikke klar over det, men i det daglige er du med til at forebygge kriminalitet på forskellige måder. Måske holder du øje med naboens hus, når de er på ferie, eller måske færdes du tit i byen, så du er med til at give byen mere liv. Begge dele gør det svært at begå kriminalitet, fordi de kriminelle risikerer at blive opdaget. 

Se her, hvordan du kan være med til at gøre en ekstra indsats.

Bliv frivillig i en forening

Som frivillig i en forening, kan du give børn og unge et meningsfuldt fællesskab, der er en god støtte i livet. Du er med til at give børnene nye kompetencer, gode venskaber og en positiv måde at bruge tiden på. 

Kontakt din lokale idrætsforening eller en forening, du måske selv er medlem af, hvis du vil være frivillig.

Læs mere om frivilligt arbejde i idrætsforeninger

Gør nattelivet trygt som natteravn

Når unge går i byen, kan det nogle gange blive lidt (for) festligt. Natteravnene færdes i nattelivet og gør gaderne trygge for de unge. Natteravnene er altid klar til en snak eller en trøstende skulder, hvor der er brug for det.

Se hvordan du bliver natteravn i din by

Ansæt en tidligere straffet i din virksomhed

Alle fortjener en chance til, og når man har udstået sin straf, har man brug for støtte til at komme videre i livet.

Hvis du har en virksomhed, kan du hjælpe tidligere indsatte i gang. Det er ofte loyale medarbejdere, der ved, hvad det betyder ikke at høre til.

High:five kan hjælpe din virksomhed med at ansætte en tidligere indsat

Bliv nabohjælper

Måske kender du allerede Nabohjælp, hvor du og dine naboer aftaler at holde øje med hinandens huse og boligområde. Nabohjælp virker ikke kun i ferierne. Det kan bruges hele året.

Download Nabohjælps app, som gør det nemt at være nabohjælper 

 

Gå på tryghedsvandring i dit boligområde

En tryghedsvandring hvor du bor kan afsløre utrygge steder, der skal forbedres. Utrygge steder skræmmer folk væk og giver de kriminelle let spil til fx at begå indbrud og hærværk.

Du kan tage initiativ til en tryghedsvandring i dit boligområde. Snak med boligafdelingens inspektør, dine naboer eller grundejerforeningen om ideen – og om de vil være med til at arrangere en tryghedsvandring. 

Sådan kommer du i gang med en tryghedsvandring

Skab trivsel i dit barns klasse

Er du forælder til et barn i indskolingen, kan du være med til at skabe trivsel for alle børn i klassen. Trivsel og sammenhold i klassen er både til gavn for dit eget barn og de andre elever – og det forebygger mobning, ensomhed og isolation.

Få gode fiduser til, hvordan du skaber trivsel i dit barns klasse

Hjælp ældre mod tricktyveri og svindel på nettet

Tricktyve snyder sig typisk ind hos ældre mennesker ved fx at udgive sig for at være fra hjemmeplejen eller et håndværkerfirma. Når tricktyvene er kommet ind i lejligheden, stjæler de værdier fra den ældre.

Tal med dine ældre familiemedlemmer om tricktyveri og hvad de skal være opmærksomme på

Ældre udsættes lige som alle andre for svindel på internettet. Det kan være på mail eller sms, som ser ud til at komme fra banken eller en offentlig myndighed, hvor man bliver bedt om at indtaste personlige oplysninger. 

Tal med dine ældre familiemedlemmer om, hvordan de sikrer sig mod at få misbrugt deres personoplysninger og betalingskort på nettet 

Hjælp dit barn til en sikker adfærd på nettet

Det er ikke kun ældre, som udsættes for svindel på nettet. Børn og unge kan blive afpresset til at sende intime billeder af sig selv, eller de kan komme til at dele andres billeder uden tilladelse.

Tal med dit barn om god og sikker digital adfærd

Fortæl dit barn om, hvad der er lovligt og ulovligt at dele på nettet

Tal med unge om grænser og normer

Teenagere har størst risiko for at blive udsat for seksuelle overgreb. Det er det tidspunkt i livet, hvor de unge gør deres første seksuelle erfaringer, og en stor del af overgrebene sker mellem unge, der kender hinanden i forbindelse med en fest eller bytur. Tal med din teenager om, hvor vigtigt det er at respektere både egne og andres grænser, og fortæl, at sex kræver samtykke.

Sådan tager du snakken med din teenager

Ræk ud, hvis du kender en, som er udsat for vold

Hvis du har en mistanke om, at en du kender, er i et konfliktfyldt og voldsomt forhold, er det vigtigt, at du handler på din mistanke. Det kan være svært at tage snakken, men spørg forsigtigt ind og vis, at du gerne vil hjælpe. 

Se hvilke advarselstegn, du skal være opmærksom på, og hvordan du tilbyder din hjælp

Bemærk! Dette indhold kræver cookies for at blive vist korrekt.
Læs mere om cookies

Bliv frivillig og gør en forskel for andre

Mange organisationer har brug for frivillige til at rådgive børn, unge og voksne, som har det svært.

Ven eller mentor

Unge, som måske er på vej ud på en kriminel glidebane, har brug for voksne til at guide dem i den rigtige retning. Nogle unge har brug for en voksen at dele gode oplevelser sammen med, og andre har brug for en mentor, som kan hjælpe med praktiske ting som fx at tjekke e-boks eller søge job. 

Bliv ven eller mentor for en, der har brug for ekstra støtte:

Børns Voksenvenner

Dansk Røde Kors, mentor

Din egen vej til forebyggelse

Måske har du selv andre ideer til, hvordan du kan gøre en indsats. Hvis du er medlem af en forening, kan det være, du kan blive frivillig der.

Kriminalitet kan forebygges mange steder og på mange måder. Og vi kan ikke gøre det uden dig.