Vi er gode naboer

04-05-2016

Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden har taget temperaturen på naboskabet i landet for at finde ud af, hvordan vi egentlig har det med vores naboer.

Om vi bare smiler, når vi møder hinanden eller om vi har en lidt mere venskabelig naborelation. Vores naboer spiller en vigtig rolle for vores følelse af tryghed og trivsel der, hvor vi bor. Og siden naboskab også er et vigtigt fundament for etableringen af Nabohjælp, har DKR og TrygFonden lavet en undersøgelse for at se, hvordan det står til ude i de danske boligområder.

Over 4.700 danskere har deltaget i undersøgelsen og heldigvis tyder resultaterne på, at det gode naboskab trives i Danmark. Næsten 90 % af de adspurgte synes, at naboskabet i deres boligkvarter er godt, knap halvdelen har talt med deres nabo inden for det seneste døgn og yderligere 35 % inden for den seneste uge.

Vi vil gerne naboskabet

Undersøgelsen peger på, at danskerne generelt ville tage positivt imod, hvis deres nabo tog initiativ til forskellige tiltag i kvarteret eller i opgangen – fx at etablere Nabohjælp.

- Det er glædeligt at konstatere, at mange er positivt indstillet over for deres naboer og naboskabet. Både af hensyn til vores generelle trivsel, men også fordi det kan gøre det lettere for os at tage det første skridt til at tage en snak med naboen om Nabohjælp, siger Lone Harlev, projektleder for Nabohjælp fra DKR og Trygfonden.

Naboskabet gjort let

Som en del af undersøgelsen har DKR og TrygFonden lanceret en række redskaber, der støtter op om naboskabet. Blandt andet en guide til gode nabotraditioner, skabeloner til indkaldelser til beboermøder og en samtalemenu til at komme i gang med snakken.

- Vi vil gerne vise danskerne, hvor lidt der skal til for at styrke naboskabet. Hvis vi starter i det små med at hilse på hinanden og genkende de nærmeste naboer, så ved vi, at det kan være grobund for mange andre ting i nabolaget. Alt fra at aftale Nabohjælp til at skovle sne eller en kort hyggesnak, når man mødes, siger Lone.

Alle redskaberne kan findes på nabohjælp.dk/nabotyper, hvor man også selv kan tage Nabotesten og finde ud af, hvordan man selv er som nabo, og hvordan det står til med naboskabet i kvarteret.
 

Materialer