Debatindlæg

Partnervold skal ikke kaldes husspektakler – heller ikke i politiet

06-11-2024

Selvom ordet husspektakler bruges i mindre grad i dag end tidligere, bliver det fortsat anvendt af både politiet og i medierne. Hvis vi vil partnervold til livs, er det afgørende, at vi omtaler det som en kriminel handling

Af Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd

Du hører skrig og råb fra naboens lejlighed. Er det et skænderi eller partnervold? Skal du ringe til politiet? 

Danskerne kan fortsat have svært ved at reagere på partnervold som en kriminel handling. En del af forklaringen på det ligger i de ord, vi bruger.

Selvom ordet husspektakler bruges i mindre grad i dag end tidligere, bliver det fortsat anvendt af både politiet og medierne. Det er dokumenteret i bogen Partnervold og partnerdrab – Samfundets blinde vinkel redigeret af blandt andet jurist Trine Baumbach udgivet på Djøf Forlag tidligere i år.

Hos politiet bruges ordet husspektakler, hvis en nabo anmelder uro i hjemmet til gene for omgivelserne. Selv om politiet efterfølgende konstaterer og registrerer sagen som partnervold, vil anmeldelsen fortsat stå som husspektakler i politiets døgnrapport, og det kan få medierne til at omtale sagerne om partnervold som husspektakler. Dette har politiet bekræftet over for Det Kriminalpræventive Råd. Avisoverskrifter som Husspektakel endte i indlæggelse vidner om, at medierne af og til refererer til vold i hjemmet på en måde, der risikerer at bagatellisere dens alvor.

Det er problematisk, at der fortsat skrives og tales om partnervold i vage termer. I føromtalte bog skriver professor Tanya Karoli Christensen, at når partnervold omtales som husspektakler, bagatelliseres volden, og konsekvensen kan være, at ofrene ikke får den nødvendige hjælp.

Historisk har politiet set partnervold som en konflikt, der skal løses inden for hjemmets fire vægge. Ifølge professor Tanya Karoli Christensen eksisterer det syn fortsat i dag, når partnervold omtales som husspektakler. Pointen er, at vi som samfund skal blive meget bedre til at tale om, få øje på og gribe ind over for partnervold, for forskning viser, at partnervold kan forebygges. 

Partnervold er komplekst og giver ikke nødvendigvis synlige blå mærker. Derfor er det afgørende, at politi og andet fagpersonale er i stand til at se de tidlige tegn på vold, så den kan forebygges.

Men ansvaret ligger ikke alene hos myndighederne. Som ven, nabo eller kollega kan man gøre en forskel ved at række ud og gribe ind, hvis man er vidne til vold eller kender nogen, der udsættes for trusler, vold eller stalking. Alle har et ansvar for at handle, når vi ser tegn på partnervold. Hvis vi vil partnervold til livs, kræver det blandt andet, at vi stopper med at omtale vold i hjemmet som husspektakler.

Debatindlægget er bragt i Information d. 5. november 2024

Anne-Sofie Thiel
Anne-Sofie Thiel
Pressemedarbejder