Af Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd
Hvert år udsættes ca. 150.000 danskere for it-kriminalitet, og svindlen løber op i et trecifret millionbeløb. Især snyd ved handel på nettet og misbrug af betalingskort er et problem, og mange danskere snydes for store pengebeløb, når svindlere kontakter dem via mail, sociale medier, datingssider og over telefonen. Der opstår hele tiden nye svindelformer, og undersøgelser viser, at alle kan blive narret online, uanset køn og alder. Så der er et stort behov for at hjælpe danskerne med at gennemskue it-kriminelles manipulation.
Digital svindel ligner på mange punkter svindel, der foregår ansigt-til-ansigt. Men flere af vores sanser er sat ud af spil, når vi befinder os online. Vi kan ikke aflæse kropssprog og mimik, og mange overvurderer egne evner til at genkende svindel. De kriminelle går bevidst efter at udnytte vores travlhed, hjælpsomhed og tillid til autoriteter og medborgere. Selvom vi er blevet bedre til at spotte åbenlyse svindelforsøg, bliver de kriminelle bedre og bedre til at få mailen, SMS-beskeden, annoncen eller telefonopkaldet til at fremstå troværdige. Derfor skal vi vedvarende rustes til at navigere sikkert i den digitale verden, så vi kan modstå fremtidige svindelnumre.
I Det Kriminalpræventive Råd har vi lanceret en kampagne, der sætter fokus på it-kriminelles manipulation. I kampagnen opfordrer vi til, at man ikke tager forhastede beslutninger, når man færdes digitalt. Stop op og mærke efter, hvis du føler dig presset til at svare, klikke eller betale. Det er vigtigt at få bekræftet, at man kommunikerer med dem, man tror, at man kommunikerer med. Det er også vigtigt, at man deler erfaringer med hinanden og ikke udskammer dem, der bliver ofre for kriminalitet.
Borgere kan ikke alene tage kampen op mod digital svindel. Der er brug for forebyggelse på samfundsplan.Derudover bør myndigheder og virksomheder bør tjekke, om deres digitale brugerløsninger og borgerkommunikation, fx links, kan misbruges, inden de sendes ud. Bankerne kan også sænke beløbsgrænsen for straksoverførsler for at mindske risikoen for digital svindel.
Den teknologiske udvikling og fremkomsten af AI (kunstig intelligens) nødvendiggør, at hele samfundet er med til at forebygge digital kriminalitet. Vi skal kende de it-kriminelles manipulation, så færre bliver ofre.
Debatindlægget er blevet bragt i Avisen Danmark d. 22. september 2023.