Røde Kors vinder Den Kriminalpræventive Pris

14-11-2023

Røde Kors’ mentorindsats ’Primus Motor’, hvor frivillige hjælper indsatte med at vende tilbage til et liv uden kriminalitet, vinder Den Kriminalpræventive Pris 2023. Justitsminister Peter Hummelgaard overrakte i dag prisen og de 50.000 kr. til forebyggelse af kriminalitet.

Alt for mange begår ny kriminalitet, når de bliver løsladt fra fængslet. To ud af tre indsatte havner i ny kriminalitet inden for to år efter løsladelsen. Det er derfor en samfundsopgave at hjælpe indsatte med at etablere en hverdag, hvor de undgår at falde tilbage i kriminalitet. I Primus Motor støtter 120 frivillige tidligere indsatte fra landets fængsler, udslusningsfængsler og arrester i at vende tilbage til et liv med bl.a. job og uddannelse uden for murerne.

Justitsminister Peter Hummelgaard overrakte Den Kriminalpræventive Pris til Primus Motor med de rosende ord:

- Det er afgørende, at tidligere indsatte støttes i at opbygge et liv uden kriminalitet, så vi kan sikre et trygt samfund for os alle sammen. Primus Motor gør virkelig en forskel. De indsatte, som har størst risiko for tilbagefald til kriminalitet, er mindre tilbøjelige til at fortsætte den kriminelle løbebane efter at have fået hjælp fra jer. Det er flot, siger justitsminister Peter Hummelgaard og fortsætter:

Den hånd, Primus Motor rækker ud til de indsatte, er meget tiltrængt. Projektet er et godt eksempel på, at civilsamfundets støtte kan have afgørende betydning for det enkelte menneske, siger justitsministeren.

Mange tidligere indsatte har svært ved at få hul på et liv udenfor fængslet, og de kan stå alene med store udfordringer. I Primus Motor bliver en indsat matchet med to frivillige mentorer, der støtter den indsatte fra sidste del af afsoningen til et år efter løsladelse med både sociale og praktiske opgaver. Det kan f.eks. være støtte til bolig- og arbejdssøgning samt hjælp til økonomi og netværk.

- Tusinde tak for prisen, som vi er meget stolte af. Den går til de frivillige, som med ren medmenneskelighed er med til at sikre, at indsatte kommer godt ud i livet igen. Og den går til de indsatte og løsladte, som deltager i projektet for at tro på os og for at lukke os ind i deres liv. Det er ikke altid nemt, men vi ved, at mange ønsker at komme væk fra det kriminelle liv, og her kan Primus Motor hjælpe, siger Lise Lind, som er leder af sektionen for særligt udsatte hos Røde Kors.

Primus Motor vinder Den Kriminalpræventive Pris, fordi indsatsen forbedrer overgangen fra fængsel til frihed.

Senest opdateret 14-11-2023
Anne-Sofie Thiel
Anne-Sofie Thiel
Pressemedarbejder
Fakta

Om Den Kriminalpræventive Pris

Det Kriminalpræventive Pris uddeles hvert år af justitsministeren til en person, gruppe eller et projekt, der gør en særlig indsats for at forebygge kriminalitet.

Tre projekter var nomineret til Den Kriminalpræventive Pris 2023. Udover Primus Motor var projekt ‘Håndtering af digitale krænkelser’ fra Hjørring og Jammerbugt Kommuner samt projekt ‘Aktive Drenge’ fra Københavns Kommune blandt de nominerede til prisen.

Se billeder fra prisoverrækkelsen

  • Justitsminister, Peter Hummelgaard, præsenterer de nominerede projekter til Den Kriminalpræventive Pris 2023.

    De nominerede er: 'Primus Motor' fra Røde Kors, ’Håndtering af digitale krænkelser’ fra Jammerbugt og Hjørring Kommuner samt ’Aktive drenge’ fra Gadepulsen.

     

  • Røde Kors' projekt 'Primus Motor' vinder Den Kriminalpræventive Pris 2023.

  • Justitsminister, Peter Hummelgaard, overrækker prisen.

  • Lise Lind, som er leder af sektionen for særligt udsatte hos Røde Kors, holder takketale. Ved siden af hende står to frivillig-koordinatorer fra projektet.

  • Prismodtagerne får overrakt diplom og blomster, mens publikum klapper.