Historisk få indbrud i juleferien

05-01-2023

Flere og flere naboer samarbejder om at holde tyvene væk, og det bærer frugt. Der blev anmeldt historisk få indbrud i julen 2022. Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden roser de mange tusinde aktive nabohjælpere, der samarbejder om at gøre det svært for tyvene og opfordrer danskerne til at holde fast i den gode udvikling med Nabohjælp

Siden 2019 er jule-indbrudsstatistikken gået én vej; nedad. I 2022 blev der på landsplan anmeldt 659 indbrud fra den 19. december til 1. januar – det er en halvering i forhold til samme periode i 2019, hvor der blev anmeldt 1.343 indbrud.

Det store fald sker på trods af, at vi igen for alvor er begyndt at rejse på juleferie og tage til julefrokoster efter nogle år, hvor pandemien holdt os hjemme.

Faldet i antallet af indbrud sker sideløbende med, at flere og flere danskere samarbejder om at forebygge indbrud. I dag er der 250.000 aktive nabohjælpere, som bruger Nabohjælps app til at koordinere feriehjælp og indberette mistænkelig adfærd og indbrud i nabolaget. Den lokale indbrudsforebyggelse har fået et boost det seneste år med en ny ordning, hvor cirka 900 frivillige, såkaldte Nabovenner, engagerer nabohjælpere i hele landet til at gøre en ekstra indsats.

- Nabovennerne er ildsjæle, som løfter nabohjælpen der, hvor de bor. Vi er overbeviste om, at Nabovenner spiller en afgørende rolle i forhold til at få nabohjælpen aktiveret; rundt om i hele Danmark og særligt i de indbrudsplagede områder, siger kommunikationskonsulent Julie Kofoed fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Liv og aktivitet i nabolagene skræmmer tyvene væk

Nabohjælp forebygger op mod hvert fjerde indbrud, og vakse borgere er dermed i høj grad en del af forklaringen på den positive udvikling. Borgerne kan skubbe udviklingen i den rigtige retning, hvis de samarbejder med naboerne om at holde tyven væk.

- Meget tyder på, at danskerne er blevet rigtig gode til at nabohjælpe i ferien, og dermed snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i de mange huse, der har stået tomme i juleferien. Nabohjælp handler netop om at få husene til at se beboede ud i ferieperioder og om at være synlige i nabolaget, siger Julie Kofoed fra Nabohjælp.

Politiet sender en stor tak til nabohjælpere

Hos politiet værdsætter man også den store indsats, som Nabovenner og nabohjælpere yder hele året rundt og især i ferieperioderne.

- Det er godt at se, at vi igen i år har registreret et rekordlavt antal anmeldelser af indbrud hen over julen. Vi har de seneste år set en positiv udvikling i antallet af anmeldelser af indbrud, og den tendens håber vi, vil fortsætte. Det kræver dog, at vi alle gør en indsats og bliver ved med at sikre vores hjem og hjælper hinanden med at holde et vågent øje med hinandens boliger, lyder det fra Christian Bertelsen, politiassistent ved Rigspolitiet.

Det Kriminalpræventive Råd opfordrer til, at man fortsætter den aktive nabohjælp ude i nabolagene - nu hvor juleferien er slut, og hverdagen er tilbage - så vi fortsætter den gode udvikling.

Julie Kofoed
Julie Kofoed
Kommunikationskonsulent

Tre tips til Nabohjælp i hverdagen

1. Hent Nabohjælps app på App Store eller Google Play

2. Aktivér hele nabolaget på Nabohjælps app, hvis du har haft indbrud eller indbrudsforsøg - eller hvis du ser noget mistænkeligt.

3. Hils på alle, du møder i nabolaget.

Indbrud pr. år fordelt på politikredse