Antallet af indbrud i 2022 overrasker positivt

02-02-2023

Antallet af indbrud i private hjem i 2022 er på niveau med 2021, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det både glæder og overrasker eksperterne, da der i 2022 ikke længere var nogen coronarestriktioner, der ligesom i de foregående år kunne bidrage til færre indbrud. Udviklingen er bl.a. et resultat af, at mange parter har kastet sig ind i kampen mod indbrud og dermed er med til at gøre livet surt for indbrudstyvene, vurderer Bo trygt.

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der i 4. kvartal 2022 blev anmeldt 4.028 indbrud i private hjem. Sammenlagt med tallene for årets øvrige tre kvartaler betyder det, at der i 2022 blev anmeldt 14.899 indbrud på landsplan. Det er på niveau med 2021.

 I 2021 var indbrudsniveauet det laveste siden 1970’erne. I 2022 er det lykkedes at holde omfanget af indbrud på samme niveau, selvom man ellers kunne have frygtet en stigning efter fjernelsen af alle coronarestriktioner, som har haft en dokumenteret effekt på det faldende antal indbrud. Men mange bække små gør som bekendt en stor å, og netop dét er ifølge Bo trygt forklaringen på den positive udvikling:

 Vi oplever en stor interesse for at bekæmpe indbrud – både nationalt, regionalt og lokalt. Fra landspolitisk side oplever vi opbakning til et register over stjålne genstande, som skal gøre det svært for tyvene at komme af med deres tyvekoster. Fra kommunalt hold er der enorm interesse for at bidrage til forebyggelsesindsatsen, ligesom politikredsene i den grad har sat fokus på indbrudsforebyggelse, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

 - Ude i boligkvartererne oplever vi også et stigende engagement for at forebygge indbrud. Det mærker vi bl.a. gennem efterspørgslen på vores Bo trygt-indbrudsforebyggelseseksperter og tilslutningen til Nabohjælp og herunder Nabovenner. Flere er formentligt også begyndt at arbejde mere hjemme. Oveni har aktører som låsesmede, vinduesbranchen, forsikringsbranchen og byggemarkeder meldt sig på banen. Og vigtigst af alt: Parterne samarbejder – på kryds og tværs, lyder det fra Britt Wendelboe.

 Den positive udvikling til trods er der stadig brug for en fokuseret indsats og en samlet strategi for at komme antallet af indbrud i private hjem i Danmark til livs. Derfor er det et mål for Bo trygt at intensivere samarbejdet mellem kommune, politi og civilsamfund.

 - Der sker fortsat alt for mange indbrud i Danmark i forhold til vores nabolande. Et indbrud er meget indgribende og enormt ubehageligt for dem, der bliver udsat for det. Oveni er indbrud kilde til utryghed hos danskerne og selvfølgelig særligt hos ofrene. Derfor skal vi styrke indsatsen mod indbrud, og nøglen er samarbejde. Med en omfattende og koordineret indsats tror vi på, at vi i fællesskab kan få indbrudsniveauet yderligere ned. Det kan vi, og det skal vi, fastslår Britt Wendelboe.

For yderligere information kontakt venligst
Reinholdt Schultz, pressekontakt for Bo trygt, tlf.: 26 72 80 72

 

Bestil et gratis besøg af en indbrudsekspert til dit kvarter

Bo trygt har et korps af indbruds- og forebyggelseseksperter, som man kan bestille til at komme ud i sit kvarter til et oplæg om den lokale indbrudssituation, og hvordan man bedst sikrer sig og hjælper hinanden med at forebygge indbrud. Eksperten er typisk tidligere politibetjent og tager udgangspunkt i det specifikke boligområde og den lokale situation.

Besøget er gratis og kan bestilles her: Bestil en ekspert

Bo trygt har i fællesskab med Rigspolitiet udviklet de 5 vigtigste råd mod indbrud:

  1. Vær en aktiv nabohjælper
  2. Tænd lys ude, og trim hækken
  3. Gør det svært at bryde ind
  4. Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
  5. Ring 114 ved mistanke om indbrud

Læs mere om, hvordan du kan forebygge indbrud, på Botrygt.dk.

Bliv nabohjælper og hent Nabohjælps app på Google Play eller i App Store.

Anne-Sofie Thiel
Anne-Sofie Thiel
Pressemedarbejder