Kriminalitetsforebyggelse: Danskere får 3. plads til europæisk prisuddeling

09-12-2022

Et dansk projekt med voldsscreening af børn har vundet tredjepladsen til årets europæiske kriminalpræventive pris (ECPA). Prisen og 5.000 euro blev overrakt til vinderne under prisuddeling i Prag.

Projektet ‘Systematic Forensic Medical Screening of Children in Cases of Suspected Physical Violence’ har vundet trejdepladsen til den årlige ECPA – uddelingen af den europæiske kriminalpræventive pris. I år var temaet særligt sårbare ofre for kriminalitet – fx børn, ældre og ofre for seksuelle overgreb. 

Københavns Universitet, Københavns Politi og Børnehuset Hovedstaden står bag projektet, der over en to-årig periode har screenet børn for vold. Ved at kombinere retsmedicinske undersøgelser af børnene med sundheds- og trivselsscanning kan projektet hjælpe med at påvise vold i anmeldelsessager. 

Det var stolte repræsentanter, der modtog prisen og 5.000 euro ved prisoverrækkelsen den 9. december i Prag: 

- Den anerkendelse, projektet har fået, betyder virkelig meget for os, fordi det netop er en stor anerkendelse af projektets formål og de tydelige resultater, vi har vist – nemlig at sårbare børn kan få bedre og ikke mindst rettidig hjælp, hvis de er ofre for vold, siger vicepolitiinspektør og leder af Afdelingen for personfarlig kriminalitet i Københavns Politi, Brian Belling, på vegne af den samlede projektgruppe. 

Tegn på vold hos hvert fjerde barn  

Gennem projektet er over 200 børn blevet retsmedicinsk screenet. Ved mere end hvert fjerde undersøgte barn fandt retsmedicinerne mærker eller andre følger efter vold, og hvert fjerde barn havde helbredsmæssige symptomer, der skulle følges op på. 

I Danmark estimeres det, at hvert femte barn udsættes for vold. Det kan være vanskeligt at påvise vold, hvis politiet kun har barnets eget udsagn, og derfor kan de retsmedicinske undersøgelser få stor betydning.  

Førstepladsen til prisoverrækkelsen gik til det svenske projekt ‘Risk Reduction Intervention’, der er en metode, der skal forebygge gentagne personforbrydelser fra en gerningsperson. 

Andenpladsen gik til det hollandske projekt ‘HackShield Future Cyber Heroes’, der uddanner almindelige borgere til at blive bedre til at beskytte sig selv og deres nærmeste mod IT-kriminalitet. 

Læs om det danske projekt på Københavns Universitets hjemmeside.

Præsentation af projektet, Systematisk retsmedicinsk screening af børn ved mistanke om vold. Videoen er lavet af Københavns Universitet.

Sally Jensen
Sally Jensen
Pressemedarbejder

ECPA

  • Formålet med ECPA er at belønne initiativer, der har vist en positiv effekt, og som kan inspirere på tværs af Europa
  • Hvert år bliver prisen uddelt i et nyt land - i år var det Tjekkiet, der stod for værtsskabet
  • Læs mere om ECPA og de nominerede projekter her