Færre ofre for indbrud anmelder til politiet

19-04-2022

Markant færre danskere anmelder til politiet, når de har haft indbrud, viser en netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er problematisk, mener Det Kriminalpræventive Råd, for så har hverken nabolaget eller politiet mulighed for at forebygge næste indbrud.

Aldrig har så få danskere anmeldt indbrud til politiet. Det viser netop offentliggjorte hovedtal fra offerundersøgelsen ’Udsathed for vold og andre former for kriminalitet’, som Justitsministeriet, Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet har gennemført i samarbejde med Københavns Universitet.

Kun 73 procent af indbrudsofrene i 2021 har ifølge undersøgelsen anmeldt indbruddet til politiet.  Det er en markant mindre andel end i årene forinden, hvor niveauet har været omkring 90 procent.

- Færre har haft indbrud i 2021, hvilket selvfølgelig er positivt. Men det er bekymrende, at færre af dem, der har haft indbrud, anmelder det til politiet. Det gør det vanskeligt at forebygge flere indbrud, siger Lasse Nikolaj Staun, der er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.

Den dalende tilbøjelighed til at anmelde indbrud kan hænge sammen med, at værdien af det stjålne er faldet. I 2021 angav 88 procent af indbrudsofrene, at de har mistet værdier for under 5.000 kroner ved indbruddet, mens det for fem år siden kun var 66 procent, der havde mistet værdier for under 5.000 kr. Lasse Nikolaj Staun opfordrer dog til, at man altid anmelder indbrud til politiet, uanset hvor meget eller hvor lidt, der er blevet stjålet:

-  Vi ved, at indbrud smitter. Når der har været et indbrud, er risikoen for flere indbrud større. Ikke kun for det hus, som er ramt, men for alle omkringliggende huse i ugerne efter. Derfor er det vigtigt, at politiet ved, hvor der har været indbrud, siger Lasse Nikolaj Staun.

Det er også vigtigt at fortælle det til hele nabolaget, hvis man har haft indbrud eller indbrudsforsøg - også selvom der kun er stjålet småting, fortæller Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

-  Hvis dine naboer ikke ved, at du har haft indbrud, så går hele nabolaget glip af en gylden mulighed for at forebygge det næste indbrud.  Er hele nabolaget derimod informeret, er alle mere opmærksomme, og I får mulighed at samarbejde om at skabe liv og aktivitet i nabolaget. 2 ud af 3 tyve har oplevet at blive afbrudt af en opmærksom nabo, så vi ved, det virker, siger Sarah Risbøl Jacobsen.

I Nabohjælps app kan man nemt og effektivt fortælle nabolaget om indbrud og koordinere en fælles indsats.

Læs mere om, hvordan du kan forebygge indbrud og om Nabohjælp.

Download Nabohjælps app

Nabohjælps app er gratis og kan hjælpe med, at:

  • danne netværk med alle nabolagets nabohjælpere.
  • skrive, læse og kommentere advarsler i dit nabolag.
  • arrangere feriehjælp.
  • koordinere en fokuseret indsats, hvis der er tyve på spil i nabolaget.

Nabohjælps app kan downloades i App Store eller i Google Play

5 gode råd mod indbrud

  • Vær en aktiv nabohjælper
  • Tænd lys ude, og trim hækken
  • Gør det svært at bryde ind
  • Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
  • Ring 114 ved mistanke om indbrud
Julie Kofoed
Kommunikationskonsulent

Materialer