Nominerede i kreativ konkurrence

05-02-2021

Digitale krænkelser i kæresteforhold kan have lige så alvorlige konsekvenser som et fysisk overgreb. Skoler fra hele landet har sat emnet på dagsordenen gennem den årlige kreative konkurrence mod kærestevold. Der er indsendt 182 bidrag, og 12 klasser er nu nomineret til at vinde konkurrencen. De endelige vindere bliver afsløret i uge 6.

Den kreative konkurrence mod kærestevold afholdes af ligestillingsministeren sammen med Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd.

Igennem film, sange, tekster og billeder har unge i udskolingen og på ungdomsuddannelser formidlet deres tanker om digitale krænkelser i kæresteforhold. Der er sendt 182 bidrag ind og 11 skoler er nomineret til at gå videre i konkurrencen.

- Sociale medier har markant ændret den måde unge kommunikerer og danner relationer på – det gælder også for kæresteforhold. Det giver nye positive mulighed for at kommunikere og være i kontakt. Men de sociale medier kan også bruges til at kontrollere eller lægge et psykisk eller socialt pres på ens kæreste. Det kan være rigtig svært at tale om, og derfor glæder det mig, at de unge har formidlet emnet både nuanceret og kreativt. Vold og krænkelser skal forebygges, og det skal være tydeligt for alle unge, at det aldrig er acceptabelt - heller ikke online, siger ligestillingsminister Peter Hummelgaard.

Langvarige konsekvenser 

Digitale krænkelser kan have store psykiske konsekvenser for den, det går ud over.

- Digitale krænkelser er også vold, for man kan ikke bare sige ’pyt’ eller ’det var bare for sjov’. Når unge deler indhold på nettet, der måske udspringer af sårede følelser eller af tankeløs smarthed over for vennerne, har det omkostninger – både for den udsatte og for udøveren. Det er tydeligt, at de elever, der har deltaget i konkurrencen, har reflekteret over, hvad der er rigtig og forkert adfærd på nettet, og hvilke konsekvenser det kan have at krænke andre, siger generalsekretær fra Bryd Tavsheden Isabella Wedendahl.

Digitale krænkelser kan have store, langvarige konsekvenser for offeret, men også for krænkeren, der risikerer en plettet straffeattest.

Rigtigt og forkert

- Billeddeling er en stor del af ungdomskulturen i dag, det skal vi anerkende og skabe forståelse for. Men når det kommer til at dele seksuelle og krænkende billeder eller videoer af andre uden deres samtykke, så foretager man sig noget ulovligt. Det bliver vi både som forældre og lærere nødt til at minde de unge om, på samme måde som vi lærer dem om rigtigt og forkert i alle livets andre aspekter, siger formand for Det Kriminalpræventive Råd Erik Christensen.

De nominerede skoler

Anne-Sofie Thiel
Anne-Sofie Thiel
Pressemedarbejder

Se de nominerede

Foto: HF & VUCFyn er en af de skoler, der har arbejdet med temaet Digital Vold. De er nomineret sammen med 11 andre klasser.
Alle nominerede bidrag kan ses her.