Genåbning med rekordlave indbrudstal

22-04-2021

Danmark er på et historisk lavt indbrudsniveau, hvilket er blevet hjulpet ekstra på vej af corona-nedlukningerne, hvor vi i 2020 og begyndelsen af 2021 har opholdt os mere hjemme. Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i årets første tre måneder er registreret 3.294 indbrud, og det er 40 pct. lavere end sidste år. Med enkle råd og en fælles indsats kan denne enormt positive udvikling fortsætte – også når samfundet åbner mere, lyder det fra Bo trygt.

De fleste danskere ser nok frem til, at landet åbner helt igen, og vi kan få vores normale hverdag tilbage. Men nogle vaner fra corona-tiden kan vi med fordel fastholde. 

I Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd, har man de seneste år oplevet en stor vilje fra danskernes side til at komme de alt for høje indbrudstal i Danmark til livs. Der har bl.a. været stor søgning til Bo trygts arrangementer om indbrudsforebyggelse og mærkbar interesse fra kommuner og grundejerforeninger.  

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev anmeldt 3.294 indbrud i årets tre første måneder. I samme periode sidste år blev der anmeldt 5.496 indbrud – altså er der sket et fald på 40 pct. 

- Vi har i mange år kigget misundeligt til bl.a. Sverige og Tyskland, der har haft væsentligt lavere indbrudstal end os i Danmark. Det har de stadig, men vi nærmer os med hastige skridt, og den udvikling var allerede i gang før de ekstraordinære fald i antal indbrud i forbindelse med corona-nedlukningerne, siger Britt Wendelboe, programchef for partnerskabet Bo trygt, og fortsætter: 

- Corona-tiden har vist, at vi kan stå sammen og hjælpe hinanden. Men selvom mange af os nu vender tilbage til kontoret, begynder til fritidsaktiviteter og tager hjemmefra i aftentimerne, tror vi på, at vi med en fælles indsats og ved at kigge grundigt på vores vaner og sikringen af vores bolig fortsat kan holde indbrudstyvene fra døren. Alle grundejerforeninger og nabolag har mulighed for at få besøg af en Bo trygt-indbrudsekspert, som kan give gode råd om, hvordan man bedst sikrer sin bolig mod indbrud og hjælper hinanden i kvarteret. Besøget er gratis og kan bestilles på botrygt.dk, og jeg håber, at rigtig mange vil benytte sig af det, så vi kan holde fast i de lave indbrudstal fremover, siger Britt Wendelboe. 

Vis, at du er hjemme

Under corona-nedlukningerne har hjemsendte skoleelever og hjemmearbejdende voksne skabt mere liv i boligkvartererne i dagtimerne, end der plejer at være. Det er vigtigt at holde fast i, for når vi skaber liv og uforudsigelighed, kan indbrudstyven ikke vide sig sikker på, om et hus er tomt, eller om naboen følger med på den anden side af hækken. Indbrudstyve foretrækker kvarterer, der virker øde, og hvor folk ikke kommer hinanden ved eller hilser på hinanden. 

- Formentlig kommer flere danskere fremover til at arbejde delvist hjemmefra. Hvis man bruger et lille afbræk i arbejdsdagen til lige at gå en rundtur i kvarteret, tømme postkassen eller gå ud i haven, mens man klarer en telefonsamtale, så er det med til at forebygge indbrud. Kan man ovenikøbet arbejde hjemme forskellige dage om ugen, giver det heller ikke indbrudstyvene mulighed for at finde et system i hverdagen, siger Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag. Hun fortsætter: 

- Lav aftaler med de naboer, der er hjemme. Det kan man gøre hen over hækken. Og ser du noget mistænkeligt, kan du bruge Nabohjælps app til at få den viden ud til hele nabolaget. Så bliver alle naboerne mere opmærksomme, og på den måde kan vi hjælpe hinanden med at holde tyvene væk. Det har vi alle en interesse i, for er der først begået et indbrud i et kvarter, så øges risikoen markant for nye indbrud inden for kort tid, siger Sarah Risbøl Jacobsen.

Vær tryg, når du forlader boligen

Vi glæder os til at komme ud og dele oplevelser med andre igen, og vi skal være trygge, når vi forlader vores boliger. Derfor opfordrer Bo trygt til at forebygge indbrud ved at gøre det så svært som muligt at bryde ind. Brug fx gode, solide låse, og forstærk vinduer og døre med sikringsbeslag. Desuden er det en god ide at beskære buske og hække ud til vejen, så det ikke er så nemt at skjule sig. 

- Mens vi har været hjemme og har gået rundt i haven på daglig basis, har det måske været naturligt at lade en skovl eller andre haveredskaber stå udenfor. Det er ikke en god ide, når vi begynder at være mindre hjemme, for vi ved, at tyven ofte er på udkig efter redskaber til at begå deres indbrud med. Så gem værktøj og redskaber godt af vejen, siger Britt Wendelboe. 

En anden vane, som mange har tillagt sig under nedlukningen, er at handle på nettet. Nethandlen er eksploderet det seneste år, og mange har vænnet sig til hjemmelevering. 

- Det er bekvemt at få leveret varerne lige til døren, og selvom fragtfirmaerne gerne sætter varerne på trappestenen, når du ikke er hjemme, bør du tænke dig om en ekstra gang, inden du benytter dig af det. Varerne kan sende et signal om, at huset står tomt. Få i stedet leveret dine pakker et andet sted eller få naboen til at tage imod, hvis du ikke er hjemme, lyder rådet fra Britt Wendelboe. 

Ring altid 112, hvis du ser en person, der er ved at bryde ind i en bolig. Hvis du observerer noget mistænkeligt i kvarteret, kan du kontakte politiet på 114.

Indbrud i private hjem i 1. kvartal i 2019-2021

 

1. kvartal 2019

1. kvartal 2020

1. kvartal 2021

Antal indbrud på landsplan

6.542

5.496

3.294

Bestil et gratis oplæg af indbrudsekspert

Bo trygts korps af indbruds- og forebyggelseseksperter kommer gratis ud til grundejerforeninger og lignende forsamlinger for at holde oplæg om forebyggelse af indbrud og sikring af boliger. Oplægget varer ca. én time, hvor der også er tid til at få svar på spørgsmål og se eksempler på sikringsanordninger til døre og vinduer.

Bestil oplæg

Nabohjælps app

I appen kan du: 

  • Danne netværk med alle nabolagets nabohjælpere 
  • Skrive, læse og kommentere advarsler i dit nabolag 
  • Arrangere feriehjælp  
  • Koordinere en fokuseret indsats, hvis der er tyve på spil i nabolaget. 

Appen kan downloades i App Store eller i Google Play 

Anne-Sofie Thiel
Anne-Sofie Thiel
Pressemedarbejder
Julie Kofoed
Kommunikationskonsulent