Nu skal vi forberede os på, at samfundet gradvist genåbnes, og fortsætter vi med at gøre en fælles indsats, er det muligt at fastholde tendensen med fald i indbrudstallene, lyder vurderingen fra Bo trygt.
Laveste tal i tredive år
I første kvartal 2020 blev der på landsplan anmeldt 5.496 indbrud i private hjem. Det svarer til et fald på 16 pct. i forhold til første kvartal sidste år. I 2019 havde Danmark det laveste antal indbrud i mere end tredive år, og tendensen med færre indbrud fortsætter i starten af 2020 og forstærkes efter alt at dømme af corona-epidemien, fastslår Britt Wendelboe, der er programleder i Bo trygt.
- Det at mange har været mere hjemme end normalt, har gjort livet surt for indbrudstyvene. Ifølge politiet har nogle af de mest indbrudsplagede områder endda oplevet døgn uden indbrud. Nu bør vi forberede os på en mere almindelig hverdag. For fortsat at holde tyvene væk kan vi derfor med fordel indbrudssikre boligen. Der er også brug for, at endnu flere end i dag bliver aktive nabohjælpere, siger Britt Wendelboe.
Bo trygt arbejder for at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem. Bag indsatsen står TrygFonden og foreningen Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.
Nabohjælp under corona-krisen
Siden Danmark lukkede ned den 11. marts, har mange danskere holdt sig hjemme det meste af døgnet. Vi er mere i haven, vores biler er parkeret ved huset, og der er liv i nabolaget. Samtidig har vi set mange eksempler på godt naboskab, hvor vi har hjulpet hinanden i den her meget særlige situation, og det kan vi tage med os, når Danmark åbner mere op igen, siger Britt Wendelboe.
- Gode naborelationer er med til at give god Nabohjælp. Og god Nabohjælp er, når vi hjælper hinanden, og når vakse naboer er synlige i nabolaget og fortæller hinanden, hvis noget vækker mistanke, eller der har været indbrud. Det handler om at signalere, at her er der altid nogen hjemme, som holder øje. Nabohjælp har udviklet en app, hvor man kan arrangere feriehjælp og dele viden om indbrud og mistænkelig adfærd. 160.000 danskere har allerede taget appen i brug, og antallet af indbrud kan få endnu et nøk nedad, hvis flere tager appen til sig, siger Sarah Risbøl Jacobsen, der er kommunikationskonsulent i Nabohjælp.
Lys og låse
Mens mange danskere fortsat er mere hjemme end vanligt og bruger ekstra tid på at vedligeholde hus og have, kan det samtidig være en god idé at indbrudssikre huset, lyder opfordringen fra Bo trygt.
- Man kan med fordel gennemgå sit hus med tyvens øjne. Har din bolig fx dårlige låse eller gamle vinduer, skal de måske udskiftes. Måske kan du sætte udendørs lys op eller trimme hækken, så indbrudstyve nemmere bliver set af naboerne. Corona-situationen har forstærket det fald i indbrudstallet, vi så allerede i 2019. Den udvikling kan vi forhåbentlig fastholde med enkle tiltag, inden samfundet kommer op i gear igen, siger programleder Britt Wendelboe.
Find gode råd til, hvordan du kan gøre din bolig mere sikker mod indbrud, på Botrygt.dk.
Indbrud i private hjem i første kvartal i 2018-2020
|
1. kvartal 2018
|
1. kvartal 2019
|
1. kvartal 2020
|
Antal indbrud
|
6.783
|
6.542
|
5.496
|
De fem vigtigste råd mod indbrud
- Vær en god nabohjælper
- Tænd lys ude, og trim hækken
- Gør det svært at bryde ind
- Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
- Ring 114 ved mistanke om indbrud.
De fem råd er udviklet af Bo trygt i fællesskab med Rigspolitiet.
Download Nabohjælps app
Alle, der er interesserede i at organisere sig med sine naboer via Nabohjælp for at forebygge indbrud i deres boligkvarter, anbefales at downloade Nabohjælps app. Indtil videre har 160.000 hentet appen.
I appen får du mulighed for at:
- Danne netværk med alle nabolagets nabohjælpere
- Skrive, læse og kommentere advarsler i dit nabolag
- Arrangere feriehjælp
- Koordinere en fokuseret indsats, hvis der er tyve på spil i nabolaget
Effektiv Nabohjælp handler om at være opmærksom, dele viden med naboerne og hjælpe hinanden i ferierne. Nabohjælps tilbyder en app, som kan understøtte den gode adfærd. Er du nabohjælper og har du tidligere benyttet dig af Nabohjælps webbaserede løsning, skal du nu bruge appen, hvis du fortsat vil være med i den digitale del af Nabohjælp. Har du ikke mulighed for det, kan du stadig nabohjælpe på god, gammeldags manér hen over hækken. Læs mere om Nabohjælp.
Nabohjælps app kan downloades i App Store eller i Google Play.
Bo trygt! arbejder for at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem. Bag indsatsen står TrygFonden og foreningen Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd. Læs meget mere på botrygt.dk