Gør tyven arbejdsløs

01-07-2019

Når vi tager på ferie, går tyven på arbejde: Sådan gør du og dine naboer tyven arbejdsløs

Sommerferien venter lige om hjørnet, og mens vi tager på ferie, tager tyven på arbejde. Men hvis gode naboer deler viden og hjælper hinanden, kan I snyde tyven.

- Årvågne naboer kan mindske den indbrudsbølge, som vi typisk oplever i sommerferiemåneden juli, siger Christina Tang Sørensen, kriminolog i Nabohjælp, som TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der sidste år blev begået 82,2 indbrud om dagen i juli måned. Det er 15,4 procent flere indbrud end gennemsnittet for årets andre lyse måneder, og det gør juli til højsæson for indbrud i Danmark.

Men med små tricks kan du ødelægge arbejdsforholdene for tyven og forhåbentlig undgå ubehagelige overraskelser, når du kommer hjem fra ferie. 

Gode naboer kan gøre en forskel

Som det første bør du række ud til dem lige omkring dig – for dine naboer kan faktisk være tyvens værste skræk. Med hjælp fra dine naboer er din bolig aldrig helt alene hjemme, og dine naboer kan løbende parkere en bil eller en cykel i din indkørsel, tømme din postkasse og flytte rundt på dine ting, så dit hus ser beboet ud.

Gode og årvågne naboer er et af de mest effektive redskaber mod tyven. Sammen kan I være hinandens øjne og ører i kvarteret ved at hilse interesseret på nye ansigter og spørge ind til deres ærinde. 

- Opmærksomme naboer er noget af det, der stresser indbrudstyven allermest, og aktiv nabohjælp kan forhindre op til hvert 4. indbrud. Derfor er vi glade for, at så mange danskere har meldt sig som nabohjælpere. Og der er brug for endnu flere – måske dig?, siger Christina Tang Sørensen.

Nabohjælpere over hele landet

En opgørelse fra Nabohjælp viser, at hele 280.000 danskere på landsplan har meldt sig som nabohjælpere. Og antallet stiger hver måned. Lige nu bor der flest i Region Hovedstaden, skarpt efterfulgt af Region Syddanmark og Region Midtjylland.

  1. Region Hovedstaden: 81.459
  2. Region Syddanmark: 65.588
  3. Region Midtjylland: 61.815
  4. Region Nordjylland: 30.605
  5. Region Sjælland: 41.461

Gode råd: Sådan kan du også snyde tyven i ferien

  • Tænk over, hvor synlige dine særligt værdifulde genstande er fra gaden. Kan man se dine designermøbler, smykker eller lignende gennem vinduerne ude på gaden?
  • Efterlad lidt opvask, vasketøj eller måske børnenes legetøj fremme, så det ser ud, som om det lige er blevet brugt.
  • Sæt en timer på din radio og dit lys, eller brug et såkaldt fake-tv, der får det til at se ud som om, at dit tv er tændt.
  • Lås dine redskaber og dit værktøj inde i redskabsskuret, så de ikke kan bruges til at bryde ind i din bolig. 
  • Klip hækken, så den højest er 1,6 meter høj. Dermed minimerer du de gode gemmesteder omkring boligen, som kan give tyven ”arbejdsro”.  

Læs mere om Nabohjælp og om, hvordan du sikrer din bolig

Hent Nabohjælps app og få et godt samarbejde med dit nabolag