Vinderne af Kreativ Konkurrence

05-02-2019

Fire stærke ungdomsfortællinger vinder den kreative konkurrence mod kærestevold. I konkurrencen dyster unge fra hele landet om at producere den bedste film, sang, tekst eller foto om emnet.

Unge fra skoler på Langeland, Fyn, Syd- og Midtjylland vinder konkurrencen med to noveller og to film som vinderbidrag under temaet 'Skal- skal ikke?'. De fire klasser er netop præmieret ved en prisoverrækkelse i København. 

Unges tanker om sex

Det handler om at aflæse og respektere hinandens grænser, når man er eller gerne vil være kærester. Temaet 'Skal- skal ikke?' har inspireret de unge til at sætte ord og billeder på deres tanker om, hvordan begge kan have en god oplevelse, når man bliver kærester og begynder at have sex. I år er der kommet i alt 207 kreative bidrag, hvor elever både har deltaget enkeltvis, i grupper eller som samlet klasse med ét bidrag.

I dag har ligestillingsminister Eva Kjer Hansen, Bryd Tavsheden og DKR så kåret de fire vinderklasser, som kommer fra Kassebølle Friskole, Langå Skole, Alssundgymnasiet Sønderborg og Vesterdal Efterskole. 

- De fleste seksuelle overgreb sker blandt teenagere, der kender hinanden. Derfor er det helt centralt, at vi lærer de unge at tune ind på hinanden. Det mener vi, man bedst gør ved at give de unge mulighed og rum til at tale og arbejde med det her svære emne. Vi har fået mange gode kreative bidrag i år, der viser, at de unge virkelig har arbejdet med temaet, siger sekretariatschef i DKR Anna Karina Nickelsen.

Svært at sætte grænser

En undersøgelse viser, at 35 pct. af unge i alderen 16-24 år synes, det kan være svært at sætte grænser for, hvad der er okay at gøre i et kæresteforhold. Af de unge, der har været i et kæresteforhold, svarer 15 pct., at de har fået overtrådt deres grænser fysisk, og 23 pct., at de har fået overtrådt deres grænser psykisk. 

Unge kvinder er langt den mest udsatte gruppe når det kommer til seksuelle overgreb (beføling, voldtægt og voldtægtsforsøg). Blandt de 16-24-årige kvinder har 11,4 pct. inden for det seneste år været udsat, og til sammenligning er tallet 2,8 pct. for den samlede kvindelige del af befolkningen. Lidt over halvdelen af de udsatte kvinder angiver at have oplevet tvunget samleje mere end én gang inden for det seneste år. Desuden er det oftest en nuværende eller tidligere partner, der er gerningspersonen.

Vinderne

Årets vindere kommer fra Kassebølle Friskole ved Rudkøbing på Langeland, Langå Skole ved Randers, Alssundgymnasiet i Sønderborg og Vesterdal Efterskole ved Nørre Åby på Fyn.

Kreativ Konkurrence mod kærestevold afholdes i et samarbejde mellem minister for ligestilling, Bryd Tavsheden og DKR. Dommerpanelet i år var minister for ligestilling Eva Kjer Hansen, generalsekretæren for Bryd Tavsheden Isabella Wedendahl, sekretariatschef fra DKR Anna Karina Nickelsen, Youtuber Louise Bjerre og forfatter Sebastian Bune.

Vinderne 7.-9. klasse
1. præmie: Lea fra 9. klasse på Kassebølle Friskole ved Rudkøbing på Langeland for novellen Er det forkert?.

2. præmie: Jonas, Asger & Magnus fra 8. B fra Langå Skole ved Randers i Midtjylland med novellen Skal- skal ikke?.

Vinderne 10. klasse, erhvervs- og produktionsskoler,
hhx, htx, stx og andre ungdomsuddannelser

1. præmie: Signe, Oliver, Jesper, William, Elise, Karen, Natasha, Jeppe & Olivia fra klassen u19Me fra Alssundgymnasiet Sønderborg i Sydjylland. 

2. præmie: Silas, Jonas, Magnus & Karoline fra klassen PRO, Vesterdal Efterskole ved Nørre Åby på Fyn. 

Materialer

Mette Såby Bro
Specialkonsulent

Kilder

Epinion, 2017: Holdningsundersøgelse ifm. kampagnen 'Vold kan forekomme'
SIF, 2018: Vold og seksuelle krænkelser