Engagerede unge i teltet

12-09-2018

Igen i år deltog DKR på Ungdommens Folkemøde, hvor hovedtemaet i teltet var seksuelle krænkelser og overgreb. Og det var et tema, de unge var optagede af.

I DKR’s telt fortalte Louise om sine oplevelser med en kæreste, der var grænseoverskridende kontrollerende. Han udøvede både fysisk og psykisk vold. Louise fortalte om forholdet og hvordan hun endelig kom ud af det - og ikke mindst konsekvenserne af at have levet med volden.

Lykkehjul og dilemmaspil

Der var kø foran lykkehjulet både torsdag og fredag. Her kunne de unge deltage i en quiz og blive (mere) kloge på spørgsmål om kriminalitet og straf.

Samtidig blev der spillet et dilemmaspil, hvor de unge skulle svare på, hvad de troede deres venner ville gøre i forskellige situationer, fx hvis de var udsat for deling af seksuelle billeder eller hvis en ven pjækkede fra skole. 

DKR's lykkehjul på Ungdommens Folkemøde
Dilemmaspil for unge

Undskyld med tilbagevirkende kraft

Den unge skuespiller Lior Foighel er efter ”Me too” kampagnen begyndt af tænke over, om han har ignoreret et nej og overtrådt grænser over for de piger, han har været sammen med. Det fortalte han om i teltet.

Han kom ind på de ”spilleregler” der traditionelt har eksisteret på bl.a. Roskildefestivalen, hvor han har deltaget i konkurrencer om, hvor hurtigt man kan kysse en vildtfremmed pige. I dag prøver han at sige undskyld med tilbagevirkende kraft.

Lior

Alle kender Umbrella

En workshop om billed- og videodeling på internettet tiltrak mange unge. Umbrellasagen var kendt af de fleste unge, som var mødt op i teltet for at høre mere om lovgivning og konsekvenser ved ulovlig billeddeling. Workshoppen var arrangeret i samarbejde med Red Barnet (sletdet.dk) og Rigspolitiet.

Deling af sexvideo fik konsekvenser

Skal man finde sig i at få optaget en video mens man har samleje med sin kæreste og bagefter få den delt? Det gjorde Sofie Slangerup ikke, da hun til sin store overraskelse opdagede, at hele gymnasiet, hvor hun var elev, kendte til eller havde set en film med hende og hendes kæreste. Kæresten havde både optaget og delt den uden hendes accept.

undefined

Sofie forsøgte at anmelde ham til politiet, men de henlagde sagen med henvisning til ressourcemangel. Hun valgte derfor gennem en advokat at stævne kæresten i en civil retssag, som endte med den største erstatning, der indtil nu er givet i den slags sager.

Sofie har nu taget et år fri for sammen med Red Barnet at holde foredrag om sagen og de fysiske og psykiske konsekvenser af den.

Anne-Sofie Thiel
Anne-Sofie Thiel
Pressemedarbejder