Kortmisbrug tredoblet

16-05-2018

Langt flere danskere end tidligere bliver udsat for kriminalitet på nettet - de fleste fordi de får deres betalingskort misbrugt. Siden 2009 er andelen af ofre for misbrug af betalingskort tredoblet. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd.

Omkring 105.000 danskere oplevede i 2017 at deres betalingskort blev misbrugt. Ofrenes gennemsnitlige tab var på omkring 6.000 kroner, de fleste har dog fået tabet dækket af deres bank eller forsikringsselskab.

De mest udsatte for denne type af kriminalitet er de 16-29-årige med en mellem lang eller lang videregående uddannelse. Det viser rapporten Internetkriminalitet 2017, som er foretaget af Peter Kruize fra Københavns Universitet for DKR.

- Det kan måske lyde overraskende for nogle, at de yngre og veluddannede er mere i risiko for at blive snydt, men det handler formentlig om, at de handler langt mere på nettet. Den anden mulighed kan være, at de oftere handler på udenlandske sider, hvor vi ved, at det mest af svindelen foregår, siger analytiker i DKR Jon Lund Elbek.

Forebyg misbrug

Kriminelle kan få fat i betalingskortoplysninger på mange forskellige måder. Det kan være ved tyveri af betalingskort, afluring af kortoplysninger, internethandel og gennem mails, der lokker modtageren til at indtaste sine kortoplysninger. Der er dog en række metoder til at komme misbruget i forkøbet.

Man kan fx nedbringe risikoen for betalingskortmisbrug ved at undgå at handle på hjemmesider, der kan virke utroværdige, fx kan der være sprogfejl, skæve priser, alle varer er på tilbud, og hvis der ikke findes en adresse, telefonnummer eller mailadresse. Derudover skal man lade være med at opgive sine kortoplysninger til såkaldte phishing-mails, hvor det ligner, at man får en mail fra Skat eller ens bank, hvor de beder om ens kreditkortoplysninger.

Advarsler på mobilen

Man kan med fordel downloade app’en Mit Digitale Selvforsvar fra Forbrugerrådet Tænk, hvor man kan få gode råd til at beskytte sig selv mod it-kriminalitet og blive advaret om aktuelle trusler.

Omfanget af it-kriminalitet

  • 4,5 procent af den danske befolkning var i 2017 udsat for kriminalitet på nettet. 
  • Langt størstedelen (omkring 105.000 danskere) var udsat for misbrug af deres betalingskort. 
  • I 2016 udgjorde tabet ved misbrug af danske betalingskort cirka 350 millioner kroner. Heraf fandt langt den største del af misbruget sted i udlandet.

Om undersøgelsen:

  • Knap 6.000 personer er blevet spurgt om, hvorvidt de inden for de sidste 12 måneder har været udsat for en række forskellige former for internetkriminalitet.
  • Undersøgelsen er foretaget af Peter Kruize fra Københavns Universitet for Det Kriminalpræventive Råd. Den er den fjerde af sin slags. Den første udkom i 2009.

Materialer