Kærester og kontrol

07-02-2018

Tidligere på ugen blev de fire vindere af årets Kreative Konkurrence mod kærestevold kåret. De unge havde i år fokus på kontrol i parforhold og bød ind med deres refleksioner over emnet på forskellige kreative medier.

Vejle Friskole blev præmieret for deres musikvideo.

Unge fra landets folkeskoler og ungdomsuddannelser har med ord, film, foto og sang givet deres bud på temaet ”Kærester og kontrol – hvad er i orden?” ved den Kreative Konkurrence mod kærestevold. Vinderne, der kommer fra Ringe, Vejle, Hillerød og Gentofte, var alle mødt talstærkt op til præmieoverrækkelsen først på ugen, hvor de blev kåret af ligestillingsminister Karen Ellemann, Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd. Temaet i år satte fokus på kontrol og hvor svært det kan være at sætte grænser – især når man er ung og det er éns første kæresteforhold. Konkurrencens mål var at få unge til at reflektere over de usynlige sider af kærestevold og hvor man sætter sin personlige grænse i et forhold. 

De unge skal rustes

Formand for DKR Henrik Dam mener, at de unge skal lære at genkende advarselstegnene: ”For at forebygge kærestevold er det afgørende, at de unge er rustet til at få øje på usunde tegn i et kæresteforhold, før det udvikler sig til egentlig vold”.

Teknologi fylder meget i vores hverdag og dens indvirkning på kæresteforhold kom også til udtryk i nogle af vindernes bidrag til konkurrencen, hvor overvågning af kærestens sociale medier eller telefon gik igen. 

Svært at sætte grænser

At sætte grænser i et forhold er en problematik mange unge står over for. En holdningsundersøgelse fra Epinion viser at 36 procent af unge mænd og 33 procent af unge kvinder mellem 16 og 24 år synes, at det kan være svært at sætte personlige grænser i deres kæresteforhold. Herunder var det kun lidt under halvdelen af de adspurgte, der ville sige fra over for en kæreste, der konstant kræver at vide, hvor de er og hvem de er sammen med. Flere unge har i deres nuværende eller tidligere forhold oplevet at deres psykiske grænser blev overtrådt, heraf var det 33 procent unge kvinder og 13 procent unge mænd. 

Om konkurrencen

Den kreative konkurrence mod kærestevold afholdes af ligestillingsministeren sammen med Bryd Tavsheden og DKR. Formålet med konkurrencen og årets tema 'Kærester og kontrol – hvad er i orden?' er at få de unge til at forholde sig til kærestevold, til at debattere og reflektere over, hvad et godt kæresteforhold er, og hvad der er i orden i et kæresteforhold.

Dommerpanelet bestod ud over ligestillingsminister Karen Ellemann af generalsekretæren for Bryd Tavsheden Isabella Wedendahl og formanden for DKR Henrik Dam samt af skuespiller og filminstruktør Charlotte Sachs Bostrup og forfatter Sebastian Bune som fagdommere. 

Vinderne i Gruppe A: 7.-9. klasse

1. præmie: Fie fra 8.x på Tingagerskolen i Ringe for sin novelle ”Fordi han valgte mig”.

2. præmie: Asta, Anna, Hannah, Louise, Freja, Laura, Luna, Sofie, Josefine, Bjørk, Magnus og Simone fra 9. klasse på Vejle Friskole for deres musikvideo.

Vinderne i Gruppe B: 10. klasse, erhvervs- og produktionsskoler, hhx, htx, stx og andre ungdomsuddannelser 

1. præmie: Mille og Tilde fra 1.a på Teknisk Gymnasium Hillerød for deres film.

2. præmie: Jakob og Emma fra 3.x på Aurehøj Gymnasium i Gentofte for deres billede

Vinderbidragene blev præsenteret i forbindelse med en præmieoverrækkelse i Eigtveds Pakhus mandag d. 5. februar 2018.

 

Kilder

Epinion (2017): Holdningsundersøgelse til kampagnen 'Vold kan forekomme'