Sig nej!

19-06-2017

Anført af Europol indleder Europas politistyrker nu en fælles forebyggende indsats for at bekæmpe sexkrænkelser af børn og unge på internettet. DKR bakker op om indsatsen.

Hvordan undgår et barn uforvarende at blive manipuleret til sende intime billeder af sig selv og siden hen truet til at sende flere fotos eller afpresset for penge?

Det viser en ny forebyggende video fra Europol, som med kampagnen ’Sig nej’ tematiserer, hvordan børn og unge kan risikere at falde i fælder på internettet. Den opfordrer til, at børn og unge er skeptiske, hvis en ny netven beder om afslørende fotos, om seksuelle aktiviteter eller ønsker at holde kontakten hemmelig.

Europol står bag filmen 'Sig nej!', som viser to fælder, børn og unge kan risikere at falde i på nettet: grooming og sextortion. 

Gerningsmænd skal ikke vide sig sikre

Rigspolitiets Cyber Crime Center, NC3, samler beviser mod groomere, som ofte har manipuleret og krænket flere børn – nogle op mod 100. Og de understreger, at gerningsmændende ikke skal føle sig for sikre. Politiet både kan og vil retsforfølge groomere. De kan blandt andet dømmes for forbrydelser som blufærdighedskrænkelse, trusler,afpresning, seksuelle forhold med mindreårige og besiddelse af børneporno.

Råd og hjælp

Ud over DKR støtter Børns Vilkår, Red Barnet og SSP Samrådet  kampagnen med råd og vejledning til børn, unge og voksne.

Hvad er grooming og sextortion?

Grooming er et engelsk ord, der dækker over en proces, hvor en voksen igennem strategisk manipulation opbygger et tillidsforhold til et barn, typisk via sociale medier og andre online platforme, med henblik på senere at begå seksuelt overgreb mod barnet. Groomeren er typisk en voksen mand bag internetprofilen, der ser ud til at være på samme alder som barnet. 

Sextortion (sammensat af ’sex’ og det engelske ord for afpresning ’extortion’) betegner trusler mod et barn om offentliggørelse af billeder eller videoer, såfremt barnet ikke adlyder gerningsmanden til måske i sidste ende at mødes for at have sex. Sextortion kan også dække over forhold, hvor gerningsmanden kræver penge af offeret for ikke at offentliggøre billeder eller videoer. Organiseret sextortion for penge er sjældent set i Danmark, og indtil videre kun set i engelsktalende lande i større stil.