Min krop, mine regler

22-02-2017

Unge over hele landet har i den seneste tid dystet i, hvem der på den mest kreative måde kan sætte fokus på kærestevold. Temaet i år var "Min krop, mine regler". Det er blevet til i alt 254 kreative bidrag inden for film, sange, digte, tekster og billeder.

Forfatter Kenneth Bøgh Andersen overrakte 2. præmien til et digt skrevet af Caroline og Thea fra Vitaskolen i Esbjerg.

Ligestillingsminister Karen Ellemann, Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd kårede i går de fem vinderklasser fra folkeskoler og ungdomsuddannelser i Esbjerg, Odense, Hillerød og København. 

Klassernes meget forskellige bidrag - lige fra en balletkoreografi til digt og film - viser de unges reflektioner over, hvor svært det er at sætte grænser over for en kæreste. 

- Kærestevold har kun tre sprog. Vold. Smerte. Og tavshed. Det må aldrig blive vores primære sprog, og et sprog vi føler os hjemme i, sagde formanden for Det Kriminalpræventive Råd i talen til prisoverrækkelsen.

Alt for mange unge lever med volden

Det skønnes at 19.500 unge kvinder og 12.000 unge mænd i alderen 16 - 24 år årligt udsættes for fysisk, psykisk eller seksuel vold fra en kæreste. Dermed udgør de unge en stor andel af den samlede gruppe af personer udsat for partnervold, og undersøgelser viser, at de unge kærestevoldsudsatte risikerer at tage volden med sig ind i voksenlivet. Samtidig kan de unge have svært ved at sætte grænser.

Den kreative konkurrence mod kærestevold afholdes af minister for ligestilling sammen med Bryd Tavsheden og Det Kriminalpræventive Råd. Konkurrencen og årets tema min krop, mine regler skal få de unge til at forholde sig til kærestevold, til at debattere og reflektere over, hvad et godt kæresteforhold er, hvad vold er, og hvor egne og andres grænser går.
Konkurrencebidragene er udstillet på Københavns Rådhus til og med torsdag den 23. februar.

Vinderne

Årets vindere kommer fra Da Vinci Linjen på Vitaskolen i Esbjerg, Det Kongelige Teaters Balletskole i Odense, 2.a på Teknisk Gymnasium i Hillerød og mediefagsklassen på Christianshavns Gymnasium. 

Se vinderbidragene her

Derudover får fire drenge fra 3.a på Teknisk Gymnasium i Hillerød en ekstraordinær præmie. Deres bud på en kampagneidé er så godt, at dommerpanelet synes, de skal have mulighed for at føre deres idé ud i livet, som en egentlig kampagne - fra unge til unge, der skal skabe opmærksomhed om egne og andres grænser.

Plakaterne, som vandt den ekstra kampagnepris

Plakaterne er lavet af Mikkel, Milivoje, Tobias og Rasmus fra 3.a på Teknisk Gymnasium i Hillerød.

undefined

Dommerpanel

I dommerpanelet var debattør Emma Holten og forfatter Kenneth Bøgh Andersen sammen med minister for ligestilling, generalsekretæren for Bryd Tavsheden Isabella Wedendahl og formanden for Det Kriminalpræventive Råd Henrik Dam.