De nominerede til den Kriminalpræventive Pris er fundet

03-03-2016

De nominerede til Den Kriminalpræventive Pris 2016 er fundet. Ud af i alt 13 indstillede projekter til prisen, der bliver overrakt af justitsministeren den 14. april på Den Kriminalpræventive Dag i Odense, skiller fire projekter sig ud. Her er de fire nominerede projekter.

Kodejagt/Ferieindianer

Forebyg kriminalitet med en skattejagt. Det er idéen bag projektet, der går ud på at arrangere skattejagter på en række skolers områder i ferieperioder, hvor de ellers ligge øde hen. Favrskov Kommune fik med inspiration fra Nabohjælp og Sverige idéen efter en periode med flere indbrud og mere hærværk på kommunens 13 skoler. Kommunen opfordrede derfor hundeluftere, løbere og køreskoler til at slå vejen forbi skolerne i ferierne. Der blev senere udviklet en særlig kodejagt med koder på skolens vinduer, der til sammen dannede et kodeord og udløste medaljer. Projektet havde succes og blev gentaget under navnet Ferieindianer med sponsorgaver fra lokale erhvervsdrivende. Projektet er et eksempel på en god og simpel løsning på et konkret problem.

Politikadet

Unge i udsatte boligområder kan have dårlige erfaringer med myndighederne. For eksempel hvis de unge ikke tror, at myndighederne er til for dem eller deres familier. Det forsøger det her projekt at ændre ved at skabe tillid mellem kriminalitetstruede 12-14-årige i udsatte boligområder og politiet. Formålet er at styrke de unges sociale værdier, forbedre deres selvtillid og skærpe deres opmærksomhed om at få en uddannelse og et job. Samtidig forebygger man, at de unge senere risikerer at havne i en kriminel løbebane. Sidste år blev der holdt tre forløb med 25 unge fra Gladsaxe, Ballerup og Herlev. Projektet er et godt eksempel på, hvordan man kan arbejde med at skabe tillid og gensidig forståelse mellem borgere og politi.

SSP ved Ungdomsskolen, Faaborg-Midtfyn Kommune

Mange unge har overdrevne forestillinger om, hvad andre unge gør. Misforståelser om, hvor meget andre unge for eksempel ryger eller drikker. Og det kan påvirke de unges opførsel. Derfor forsøger SSP i Faaborg-Midtfyn Kommune at mindske de unges overdrevne forestillinger ved at videreudvikle konceptet om social pejling. De indsamler årligt omkring 3000 anonyme besvarelser fra unge mellem 11 og 18 år om alt fra mobiletik, alkohol, hash og sex målrettet det enkelte klassetrin. Datagrundlaget er solidt og giver mulighed for at identificere lokale variationer og problemer. Projektet er et godt eksempel på, hvordan det lokale kriminalpræventive arbejde kan forbedres ved målrettet at bruge evidens og systematik.

Tryghedsambassadør

Fokus i det her projekt er tryghed hos borgerne. Og på at ryste borgere, politi og andre aktører tættere sammen, så de i fællesskab kan fremme trygheden i de midt- og vestsjyske lokalsamfund. Med projektet får politiet mulighed for at få indsigt i problemerne i lokalsamfundene, mens borgerne bliver tryghedsambassadører og indgår i forskellige netværk. På de syv lokalstationer i kredsen er der udpeget en kontaktbetjent, der har kontakt til tryghedsambassadørerne. Projektet har et smidigt og fleksibelt koncept, der kan tilpasses lokalt og bidrage til en direkte dialog mellem politi og borger.
 
Tryghed hvor vi bor er temaet på Den Kriminalpræventive Dag. Læs mere om dagen her