DKR-konference om ungdomskriminalitet

11-05-2016

Hvem er de, der begår alvorlig kriminalitet, og hvordan stopper vi dem? Forebyggelse af ungdomskriminalitet blev sat under lup, da DKR holdt konference på Christiansborg den 29. april.

- Jeg kommer ikke til at sætte børn i fængsel, slog justitsminister Søren Pind (V) fast, da han talte ved DKR’s konference om forebyggelse af ungdomskriminalitet i Landstingssalen på Christiansborg den 29. april.
 
En dag i ungdomskriminalitetens tegn med temaet: Hvordan kan vi gribe mest effektivt ind over for den lille gruppe unge, der begår alvorlig kriminalitet? Og hvordan kan vi skræddersy tiltag, der både viser konsekvens og holder dem ude af ny kriminalitet?
 
DKR’s formand Henrik Dam bød velkommen til konferencen, der var en del af DKR’s indspil til det politiske ønske om at gøre noget ekstra over for den lille, hårde kerne af kriminelle unge.

DKR's formand Henrik Dam

Formand Henrik Dam bød velkommen.

Eksperter og politisk debat

Flere internationale eksperter havde fundet vej til Landstingssalen. Lawrence Sherman og Heather Strang fra Kriminologi på Cambridge University holdt oplæg om genoprettende ret. 
 
De fortalte blandt andet, at genoprettende konferencer, hvor familie og netværk deltager, reducerer tilbagefald til kriminalitet. At ofre er mere tilfredse og mindre bange, og at metoden kan betale sig økonomisk.
 
Darrick Jolliffe fra Kriminologi på University of Greenwich fortalte om retssystemet, stemplingseffekt og cost-benefit. Og at unge ender ud i mere kriminalitet, når de føres igennem retssystemet. 
 
Ifølge ham har alternative interventioner effekt, og der er stor cost-benefit ved tidlig forebyggelse.
 
I en efterfølgende politisk debat kom MF Britt Bager (V) ind på, at vi i langt højere grad skal have fokus på offeret. MF Trine Bramsen (S) understregede, at vi aldrig kan vide, hvem vi kan nå og ikke – og at vi derfor aldrig må opgive de unge. I debatten deltog også MF Peter Kofod (DF) og MF Zenia Stampe (RV).

Der bliver færre unge kriminelle

Samme dag udgav Justitsministeriets Forskningskontor en årligt tilbagevendende rapport om ungdomskriminalitet, der viser, at der bliver færre unge kriminelle. I 2015 faldt kriminaliteten blandt børn og unge for niende år i træk.
 
Forskningschef Britta Kyvsgaard slog i den forbindelse fast, at den hårde kerne ikke er blevet større og ikke begår alvorligere kriminalitet.
 
Regeringens indledende arbejde til en reform på området er i fuld gang, og et samlet udspil forventes at være klar inden næste folketingssamling.