Europæisk pris

13-12-2016

Med projektet Beskyt dig mod tyven er Sydøstjyllands Politi indstillet til en den kriminalpræventive pris ECPA, som bliver overrakt på torsdag i Bratislava i Slovakiet.

Det er EU’s kriminalpræventive netværk, EUCPN, som hvert år uddeler en pris til det bedste kriminalpræventive projekt i Europa, og i år har Det Kriminalpræventive Råd indstillet Sydøstjyllands Politi til at være Danmarks bidrag i konkurrencen.

Årets tema er organiseret kriminalitet med et særligt fokus på forebyggelse af kriminalitet mod ældre.  Sydøstjyllands Politi har med projektet Beskyt dig mod tyven haft som mål at forebygge, at ældre bliver udsat for trick- og lommetyveri og svindel med stjålne betalingskort. Det er de kommet langt med. Over en periode på 24 uger, har Sydøstjyllands Politi formået at mindske tricktyverier med 15 %, mens der i samme periode kun har været et fald på tre procent på landsplan.

Målrettet indsats bar frugt

Resultaterne er opnået gennem en målrettet kampagne i to intensive uger i foråret 2015, hvor betjente har delt foldere ud til borgere i områder, hvor politiet har analyseret sig frem til, at tricktyvene er særligt aktive. Det er især steder, hvor mange mennesker er samlet, blandt andet for at handle.

Derudover har politiet været til diverse arrangementer blandt andet hos Ældre Sagen for at tale med de ældre om, hvordan de bedst kan beskytte sig mod tricktyveri. Politiet har lavet en række simple råd, som er baseret på, hvordan gerningsmændene opererer.

- Projektet Beskyt dig mod tyven er et eksempel på et forebyggelsesprojekt, hvor forudgående analyse af et problem bidrager til en målrettet indsats. Desuden har man kombineret med tværgående samarbejder mellem myndigheder og eksterne interessenter, hvilket øger chancen for at ramme målgruppen på den mest effektive måde, siger Flemming Wridt Jensen, som er forebyggelseskonsulent i DKR.

Hos Sydøstjyllands Politi er de godt tilfredse med indstillingen og med kampagnens resultater. Derfor har de også planer om at køre kampagnen igen.

- Den her form for kriminalitet er faktisk rigtig svær at efterforske og opklare, så alle de ting vi kan gøre for at forebygge, de er klart at foretrække, siger Jørn Juhl Nielsen, som er specialkonsulent hos Sydøstjyllands Politi.

ECPA-prisen bliver uddelt torsdag den 15. december i Bratislava i Slovakiet. Med anerkendelsen følger 10.000 Euro, hvilket svarer til godt 74.000 danske kroner.

Gode råd mod tricktyveri fra Sydøstjyllands Politi

  • Gå aldrig med unødig mange penge på dig
  • Opbevar penge og pung tæt på kroppen, gerne i inderlomme eller i en lille taske under frakken. Undgå at have penge i rollator, baglomme eller lignende synlige steder
  • Vær særlig opmærksom når du bruger dit dankort: Hold hånden for, når du taster koden ind. På den måde undgår du afluring af din kode
  • Vær opmærksom, hvis nogen forsøger at aflede din opmærksomhed ved fx at spørge om vej eller skabe forvirring omkring dig
  • Hvis du alligevel bliver bestjålet, så læg mærke til tyven, råb op, løb ikke efter, men ring til politiet på 114

Flemming Wridt Jensen
Flemming Wridt Jensen
Videnskonsulent