Forebyg juleklassikeren: Indbrud

17-12-2015

Indbrud er, ligesom Disneys Juleshow og overspisning, desværre blevet en fast juleklassiker. Derfor er det en god idé at forebygge indbrud i julen ved at alliere sig med naboen og benytte nogle klassiske fif.

Mange boliger står tomme i juledagene. Samtidig gør vintermørket det let at arbejde uset. Det ved indbrudstyvene, og de benytter sig af det. Således fik 1.892 husstande indbrud i juledagene i 2014. Sammenlignet med året forinden var det dog et fald på næsten 30 procent.

Kurven er knækket

Generelt oplevede Danmark et fald i antallet af indbrud i 2014. 36.852 danske hjem fik besøg af indbrudstyve - det laveste antal siden 2007. De tre første kvartaler af 2015 har også budt på et flot fald på 14,8 procent sammenlignet med de tre første kvartaler for 2014. Det er en rigtig positiv udvikling, men da Danmark har ligget højt på listen over indbrudsplagede lande i Europa, var det tiltrængt.

Tendensen for indbrud toppede i 2009, hvor der blev registreret 48.670 indbrud i private hjem. Fra 2009 til 2014 er antallet af anmeldte indbrud faldet med 24,3 procent.

Hvad gør vi anderledes nu?

”Faldet i antallet af indbrud de seneste par år skyldes flere ting. Vi har nu over 139.791 brugere, der landet over nabohjælper aktivt. Generelt er vi blevet mere opmærksomme på, hvordan vi ved hjælp af meget simple tiltag kan forebygge indbrud”, fortæller Lone Harlev, projektleder for Nabohjælp fra DKR og TrygFonden.

Faktisk kræver det ikke det store at gøre det svært for indbrudstyvene. I en undersøgelse blandt indbrudstyve, som DKR og TrygFonden udførte sidste år, var de fem primære faktorer, der kunne få indbrudstyvene til at gå udenom et hus eller et kvarter, alle relateret til mennesker; en nabo, der kigger nysgerrigt, måske spørger ind til deres ærinde eller oplevelsen af liv i boligen eller kvarteret. 

Nabohjælp og gode fif

Derfor er Nabohjælp et vigtigt våben i kampen mod indbrudstyvene: Giv naboerne besked, hvis man skal være væk hjemmefra og vær opmærksom på, hvem der færdes i ens kvarter. 

”Opmærksomme naboer er vigtigt. Så få aftalt Nabohjælp, inden I drager på juleferie. Men fordi vi er så mange, som skal afsted i julen, er der i nogle tilfælde tale om hele kvarterer, der er alene hjemme. Derfor skal vi også huske at gøre det svært for tyvene at vurdere, om boligerne er tomme eller ej. Rod i køkkenet, brug tænd/sluk ure til lys, radio, og TV’et og træk et par gardiner for hist og her. De er helt klassiske, men meget brugbare fif”, fortæller Christoffer Elbrønd, projektleder i TrygFonden.

Gør det svært for tyven

Ud over nabohjælp, kan du gøre en række andre ting for at undgå indbrud. Se den lille film og bliv klædt på til en god og indbrudssikker jul.

Hans Peter de Place
Hans Peter de Place
Specialkonsulent