Misbrug af betalingskort

Den mest almindelige form bedrageri på internettet er misbrug af betalingskort. Ofte opdager man det først, når banken har spærret kortet.

Ofte opdager man først, ens kort er blevet misbrugt, når man ser på sin kontooversigt, at der er trukket ukendte beløb, eller når banken har spærrer kortet på grund af mistænkelige transaktioner.

Kriminelle kan få fat i betalingskortoplysninger på mange forskellige måder. Det er lige fra simpelt lommetyveri til hacking af databaser.

Kom misbrug i forkøbet

  • Lær PIN-koden udenad. Skriv den kun ned på en PIN-kodehusker fra banken
  • Kig jævnligt på din bankkonto og tjek, om der er mistænkelige køb eller overførsler
  • Spær kortet straks, hvis der er tegn på svindel
  • Besvar aldrig sms eller e-mails, der beder om kortoplysninger, betalingskortsoplysninger, NemID eller andre personlige informationer.

Hacking

It-kriminelle stjæler kortoplysninger fra virksomheder, hvor man har brugt sit betalingskort. Det kan både være fra almindelige butikker og internetforretninger.

Skimming

Kriminelle sætter en falsk front på hæveautomater. Den kopierer oplysningerne fra de betalingskort, som bruges i automaten.

Phishing

Kriminelle snyder folk til at oplyse deres betalingskortoplysninger, NemID eller andre log-in-oplysninger ved at sende en mail fra en troværdig afsender, fx en bank eller myndighed.

Pharming

Kriminelle opretter falske netbutikker, som kan forveksles med ægte. På den måde får de adgang til kreditkortoplysninger, hvis man indtaster sine oplysninger for at købe noget på siden.

Selvrisiko ved misbrug

Der er som udgangspunkt ingen selvrisiko i to tilfælde:

  • Hvis kortnummer og udløbsdato er blevet set af svindlere, som har brugt dem til at hæve penge på din konto eller købe varer over nettet
  • Hvis kortet bliver stjålet og brugt uden pinkode.

Kortudstederen dækker tabet. Det er dog det krav, at du kontakter dem hurtigst muligt efter du har opdaget, at kortet er væk eller misbrugt.

Heldigvis er misbrug af betalingskort et område, hvor man holdes økonomisk skadesfri i de fleste tilfælde.
DKR 

Selvrisiko på 375 kr.

Hvis dit kort og din pinkode er blevet misbrugt, har du som udgangspunkt en selvrisiko på 375 kroner, uanset, hvor meget, der er blevet hævet eller købt varer for. Det er dog et krav, at du hurtigst muligt kontakter kortudstederen, når du opdager, at kortet er blevet væk eller misbrugt.

Selvrisiko på 8.000 kr.

Selvrisikoen kan stige til 8.000 kr. i tre tilfælde:

  1. Hvis du ikke kontakter din bank så snart du opdager, at kortet er væk eller er blevet misbrugt.
  2. Hvis du selv har oplyst din pinkode til den person, der har misbrugt dit kort.
  3. Hvis du på grund af grov uforsvarlig adfærd har gjort det let at misbruge dit kort, fx ved at skrive pinkoden på kortet.

Ingen dækning

Du hæfter selv for hele beløbet, hvis du selv har oplyst pinkoden til den person, der har misbrugt kortet, og du vidste eller burde have forudset, at der var en risiko for misbrug.

Læs mere om selvrisiko på forbrug.dk

Spær kortet

44 89 29 29 hurtigst muligt, hvis det er misbrugt.

Du kan også gøre det på netbank eller ved at ringe til banken.

Materialer