Selvom størstedelen af de unge mellem 16 og 35 år føler sig trygge i nattelivet, er der markante udfordringer for særligt unge kvinder og minoriteter – herunder personer med en anden kønsidentitet end mand eller kvinde. Nogle unge, især kvinder, føler sig så utrygge, at de helt vælger nattelivet fra. Andre undgår bestemte steder i byen, fordi de føler sig utrygge.
- Det er dybt bekymrende, at unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge i nattelivet. Alle har ret til at kunne gå i byen uden frygt, og det skal vi tage alvorligt, siger Erik Christensen, formand for Det Kriminalpræventive Råd.
Seks ud af ti kvinder har oplevet ubehagelige tilråb eller uønsket seksuel opmærksomhed i byen. Og mere end halvdelen af kvinderne er bekymret for situationerne, når de er i byen. Der er dermed brug for at fremme en mere respektfuld opførsel blandt unge i nattelivet:
- Det må aldrig blive normalt, at unge skal finde sig i grænseoverskridende adfærd i nattelivet. Derfor skal vi tage fat om roden – adfærden hænger formentlig sammen med, at mange unge er påvirket af alkohol i byen. Der er brug for at fremme ansvarlig udskænkning og sikre, at barer og diskoteker håndterer grænseoverskridende adfærd, siger Erik Christensen.
Det er hver tredje ung, som er utryg på vejen hjem fra nattelivet – og det er dermed den situation i nattelivet, hvor flest unge føler sig utrygge.
- Flest unge føler sig utrygge på turen hjem fra byen. Vi skal derfor gøre det mere trygt at komme hjem – f.eks. med bedre belysning og tryghedszoner, hvor de unge kan få hjælp, siger Tine Fuglsang, analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.
Unge bliver ikke kun utrygge af det, de selv eller andre oplever – men også af det, de forestiller sig og bekymrer sig om kan ske. For eksempel er næsten halvdelen af de unge bekymret for at blive drugget, mens tre pct. angiver selv at have prøvet det.
- Vi skal tage unges bekymringer alvorligt og hjælpe dem med at navigere i de situationer, der kan virke utrygge i nattelivet. Voldsomme hændelser bliver hurtigt delt – både på sociale medier og i nyhedsmedier – og det kan skabe en unødig frygt. Derfor er det vigtigt, at vi bidrager til mere nuancerede og tryghedsskabende fortællinger om det at gå i byen, siger Tine Fuglsang og tilføjer:
- Det er en vigtig pointe, at langt de fleste unge føler sig trygge, når de går i byen. Det skal vi holde fast i – også for at undgå, at enkeltsager eller skræmmende historier skaber unødig frygt. Derfor har myndigheder, medier og politikere et ansvar for at formidle et nuanceret billede af unges tryghed i nattelivet – samtidig med, at vi gør en særlig indsats for de utrygge, siger hun.