Sådan gør du det svært for tyvene at bryde ind, mens du er på ferie

27-06-2023

Sidste år var juli den måned, hvor der blev begået flest indbrud. Inden du låser huset af og tager på ferie, er det derfor en god idé at forberede huset til at være alene hjemme – og ikke mindst aftale feriehjælp med naboerne. Sådan lyder opfordringen fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

Sommerferien nærmer sig, og dermed er det tid til at hive de gamle indbrudsforebyggende tricks op ad kufferten. Juli er historisk en af de mest indbrudsplagede måneder! Der er nemlig frit spil på mange villaveje, medmindre naboerne er gode til at samarbejde om feriehjælp og snyde tyven med simple tricks. 

Sidste år var juli endda den måned, hvor der blev begået flest indbrud på landsplan. Der er derfor god grund til at være ekstra opmærksom i ferietiden, så du ikke kommer hjem til en ærgerlig overraskelse.   

Et stærkt nabolag er forudsætningen for aktiv Nabohjælp 

Indsatsen med at få danskerne til at huske feriehjælpen er en af kerneopgaverne for de knap 1.000 frivillige ildsjæle, der har meldt sig som ‘Nabovenner’, der hvor de bor. Nabovenner er Nabohjælps særligt dedikerede nabohjælpere, som tager en ekstra tørn for at samle deres nabolag om at forebygge indbrud og skabe tryghed.  

En af dem er Allan Therkelsen fra Herlev, der i øjeblikket går rundt og uddeler feriehjælps-postkort i alle naboernes postkasser:  

Op til alle ferieperioder gør jeg mine naboer opmærksomme på, at nu er det tid til at aftale feriehjælp. Det betyder meget, at man kan tage trygt afsted på ferie, når man ved, at der bliver holdt godt øje med huset, siger han. 

Nabovennerne arbejder for at skabe stærke nabolag, hvor naboerne samarbejder om indbrudsforebyggelse og rykker sammen, når der er brug for det. 

- Det gode naboskab er en forudsætning for god Nabohjælp og dermed effektiv forebyggelse af indbrud. Et stærkt naboskab skaber samtidig tryghed, fordi man passer på hinanden. Alt det arbejder Nabovennerne for at realisere, siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp. 

Vi skal holde fast i at aftale feriehjælp 

Der er i høj grad brug for Nabovennernes indsats med at opfordre til feriehjælp, for danskerne er blevet dårligere til at aftale feriehjælp, inden de smutter på ferie. Det viser den seneste måling af danskernes indsats med at forebygge indbrud. 

Sidste år svarede 60 procent af danskere i hus, at de laver aftaler med naboen om at kigge efter boligen i ferien. I 2020 svarede 67 procent, at de laver naboaftaler. Det er vigtigt at vende udviklingen, da opmærksomme naboer især standser tyven.  

Aktiv Nabohjælp kan ifølge forskning forebygge op mod hvert 4. indbrud. I Nabohjælps app kan du invitere dine mest betroede naboer til at passe på dit hus, mens du er på ferie.

- Så får dine feriehjælpere løbende gode råd og påmindelser om at få huset til at se beboet ud; fx ved at parkere en bil i indkørslen, tømme postkassen eller flytte rundt på ting. Påmindelserne i appen gør, at feriehjælpen bliver mindre tilfældig, og det er netop systematikken, der snyder tyven, siger Julie Kofoed. 

Gode råd: Sådan snyder du tyven i ferien   

  • Arrangér feriehjælp med dine betroede naboer i Nabohjælps app.  
  • Fjern synlige værdifulde genstande, der kan ses gennem vinduerne.   
  • Efterlad lidt opvask, vasketøj eller børnenes legetøj fremme – det signalerer, at der er nogen hjemme.  
  • Sæt en timer på din radio og dit lys, eller brug et fake-tv, så dit tv ser tændt ud.   
  • Lås dine redskaber og dit værktøj inde i redskabsskuret, så de ikke kan bruges til at bryde ind.  
  • Klip hækken ned til 1,6 meter, så tyven nemmere bliver set af forbipasserende.   

Få flere gode råd til ferien her

Hent Nabohjælps app    

I appen får du mulighed for at     

  • Danne netværk med alle nabolagets nabohjælpere   
  • Skrive, læse og kommentere advarsler i dit nabolag  
  • Arrangere feriehjælp      
  • Koordinere en fokuseret indsats, hvis der er tyve på spil i nabolaget.     

 Appen kan downloades i App Store eller i Google Play

Fakta om Nabovenner 

På landsplan er der næsten 1.000 Nabovenner - særligt aktive nabohjælpere - der koordinerer nabohjælpen lokalt. 

Læs mere om nabovenner her

Test din viden

Test din viden om Nabovenner i en digital quiz, hvor du kan vinde et Nabohjælpsskilt og besøg af en is-bil i dit nabolag, hvis du deler et minde om en god nabo-gerning.  

Faktaboks: Indbrud i 2022

MånedAntal indbrud
Januar1222
Februar1338
Marts1192
April1062
Maj1222
Juni1080
Juli1486
August1171
September1163
Oktober1211
November1379
December1443
Julie Kofoed
Julie Kofoed
Kommunikationskonsulent