Danskerne køber hvert år stjålne varer for to milliarder kroner, og mange genstande stammer fra indbrud i private hjem.
Ifølge regeringen skal det være slut med, at danskerne uden at vide det kommer til at købe tyvekoster, når de køber brugte ting på nettet.
- Mit udgangspunkt er, at den almindelige dansker skal kunne slå op i registret. Der er behov for, at man som køber kan undgå at komme til at købe hælervarer, siger Mattias Tesfaye til Jyllands-Posten .
Justitsministeren vil række ud til eksperter og aktører på området for at få kvalificeret, hvordan et register over stjålne genstande skal skrues sammen. Det hilser Det Kriminalpræventive Råd velkommen.
Brancheorganisationen Forsikring & Pension og Det Kriminalpræventive Råd har sammen med flere organisationer i Bo trygt-samarbejdet arbejdet på at få etableret et digitalt register over stjålne genstande med inspiration fra Holland, hvor man i årevis har haft et sådant register. Dermed kan hollændere, som handler på nettet, tjekke, om de er ved at købe en stjålet vare. Og det er netop den hollandske model, som den danske justitsminister har skelet til.
Også Det Kriminalpræventive Råd fremhæver, at det er afgørende, at borgerne får adgang, siger næstformand Thomas Brenøe.
-Det er afgørende, at der skal være borgeradgang til registret. Der bliver solgt hælervarer i Danmark for anslået 2 mia. kr. om året, og langt det meste bliver ikke opdaget af politiet. Skal det have en afskrækkende effekt over for tyvene, skal alle borgere kunne tjekke, om de køber en brugt eller stjålet vare, siger Thomas Brenøe til avisen.