DKR-film hitter på TikTok

28-02-2022

Over 1,3 millioner gange har unge set DKR’s film om ulovlig billeddeling på TikTok.

Siden midten af januar har unge på det sociale medie TikTok stødt på DKR’s nye film, der sætter fokus på billeddeling. Indtil videre har filmen haft over 1,3 millioner visninger. Det er samtidig tydeligt, at emnet engagerer de unge – filmen har ført til omkring 10.000 kommentarer, delinger og likes. 

Filmens mål er at motivere unge til at handle, når de er vidne til ulovlig deling af intime billeder. Det kan fx være, hvis de modtager intime billeder delt uden samtykke på deres telefon, men også hvis de får fremvist billederne fysisk eller blot hører om dem.  

Disse unge står som tredjepart mellem ofret og gerningsmanden (’deleren’), og har derfor mulighed for at gøre noget, der kan være med til at stoppe, at billeder delt uden samtykke bliver videredelt. 

- Vi ser de unge som en ressource, og de udgør et stort potentiale, når vi skal forebygge ulovlig billeddeling blandt unge, siger konsulent i DKR Ninna Lagoni, som er ekspert i billeddeling blandt unge.  

Hun fortæller, at det ikke altid er nemt for de unge at sige fra. 

- De unge kan føle sig splittede mellem, den der deler, og den der bliver delt. De vil ofte ønske, at de havde sagt fra og forsvaret ofret, men de har haft svært ved det, blandt andet fordi de ikke vil stå uden for fællesskabet. Vi anerkender, at det kan være svært, men samtidig har vi forsøgt at få dem til at indse, at de kan gøre en kæmpe forskel, siger Ninna Lagoni.  

Filmen er lavet med udgangspunkt i dansk forskning og i samarbejde med en række ungerepræsentanter. Projektet er startet i DKR’s Udvalg for Børn og Unge. 

Lovgivning 

Når man ikke klart og tydeligt har givet et andet menneske lov til at dele et billede eller en video af sig selv, har ingen andre ret til at videredele det.  

Det er ulovligt at dele eller opbevare et billede eller video af pornografisk karakter af personer under 18 år - også selvom de selv har givet lov til det. Det er dog ikke ulovligt, hvis der er tale om billeddeling mellem to personer i et kæresteforhold, og begge er over 15 år. Billeder eller videoer må aldrig videresendes til andre og skal slettes, hvis forholdet ophører. 

Læs mere om ulovlig billeddeling

Anne-Sofie Thiel
Anne-Sofie Thiel
Pressemedarbejder

Fem råd

  • Send eller del aldrig krænkende billeder eller videoer uden samtykke
  • Slet krænkende billeder
  • Stop spredning
  • Sig det!
  • Søg rådgivning