Over 150.000 danskere er ofre for it-kriminalitet

21-04-2022

Mange danskere bliver fortsat lokket til at udlevere oplysninger ved nethandel, selvom it-kriminaliteten og særligt misbrug af betalingskort er faldende. Det viser netop offentliggjort offerundersøgelse. Det er derfor vigtigt, at danskerne bliver bedre til at beskytte sig mod kriminalitet på nettet.

Omkring 157.000 danskere blev ofre for it-kriminalitet i 2021. Året før var tallet 194.000, hvilket svarer til et fald på omkring 19 procent. Det viser netop offentliggjorte tal fra offerundersøgelsen ’Udsathed for vold og andre former for kriminalitet’, som Justitsministeriet, Det Kriminalpræventive Råd og Rigspolitiet har gennemført i samarbejde med Københavns Universitet. 
 
- Det er meget positivt, at vi ser et fald i antallet af ofre, der udsættes for it-kriminalitet. Samme nedadgående tendens ser vi også i anmeldelser af it-kriminalitet til politiet. Samlet tyder det på, at der er tale om et reelt fald, siger Helena Juul Kanafani, som er analytiker i Det Kriminalpræventive Råd.  
 
Hun fortæller, at faldet skyldes en stor nedgang i ofre for misbrug af betalingskort. I januar 2021 blev der indført to-faktor-godkendelse, så man skal bekræfte betalingen med to koder, når man handler online. Det har gjort det sværere for de it-kriminelle at misbruge betalingskort.  
 
- Det tyder på, at forskellige tekniske løsninger kan hjælpe os rigtig godt på vej og gøre det sværere for de kriminelle. Men vi kan desværre se, at mange stadig bliver snydt, når de handler på nettet og bliver lokket til at udlevere deres oplysninger gennem fx phishing, siger Helena Juul Kanafani.  
 
Hun opfordrer derfor borgerne til fortsat at se sig godt for, når de handler på nettet. 
 
- De kriminelle forsøger dagligt at lokke oplysninger ud af os, så man skal hele tiden være opmærksom og aldrig udlevere sine kortoplysninger til andre eller trykke på links, man ikke stoler på, siger Helena Juul Kanafani. 

Husk de gode råd

  • Udlevér aldrig dine betalingskortsoplysninger, NemID / MitID eller andre personlige informationer til folk, du ikke kender 
  • Har du mistanke om svindel, så spær straks dit betalingskort 
  • Tjek sælgerens kontaktoplysninger, når du handler på nettet - både når du handler i webshops og med privatpersoner. Mangler der oplysninger, kan det være et tegn på snyd 
  • Er prisen for god til at være sand, når du handler på nettet, så kan der være risiko for svindel. Selvom en god pris er fristende, kan et køb på en fupbutik blive en dyr fornøjelse. 

Fakta 

  • Omkring 157.000 danskere blev ofre for it-kriminalitet i 2021. Året før var tallet 194.000, hvilket svarer til et fald på omkring 19 procent. 
  • Faldet skyldes primært en stor nedgang i ofre for misbrug af betalingskort. 1. januar 2021 blev der indført to-faktor-godkendelse, når man skulle betale via nettet. Dermed skal man godkende en betaling fra to forskellige kilder, fx ens kortoplysninger samt et password, en engangskode via mobiltelefon eller et fingeraftryk. 
  • To-faktor-godkendelse har gjort det sværere for de it-kriminelle at misbruge betalingskort. 
Helena Juul Kanafani
Helena Juul Kanafani (orlov)
Analytiker

Materialer

Hvad er phishing?

Phishing er en metode, hvor svindlere forsøger at narre internetbrugere til at oplyse brugernavn, adgangskode, kreditkort- eller netbankoplysninger m.v.

Brugeren får tilsendt en e-mail eller sms, hvor afsenderen tilsyneladende er en, som man generelt har tillid til. Det kan fx være en bank, SKAT, fragtvirksomhed el.lign. I mailen opfordres modtageren til at indsende oplysningerne pr. e-mail eller logge ind på en falsk internetside, der til forveksling ligner bankens eller SKATs rigtige hjemmeside.