Den Kriminalpræventive Pris 2020

03-11-2020

Det Kriminalpræventive Råd nominerer tre projekter til Den Kriminalpræventive Pris 2020. Vinderen kåres den 10. november, hvor justitsminister Nick Hækkerup overrækker prisen og de medfølgende 50.000 kroner.

Den Kriminalpræventive Pris bliver hvert år overrakt til en person, et projekt eller en gruppe, som har gjort en helt særlig kriminalitetsforebyggende indsats i året, der er gået. I år er de tre nominerede projekter: Helle Midskov Brynaa med projektet Hvem Styrer Orkesteret, SIKKER SHOPPING og Lommevending til Behandling.

Helle Midskov Brynaa / Hvem Styrer Orkesteret (HSO)

Lærere, SSP-medarbejdere, pædagoger, sundhedsplejersker, klubmedarbejdere, unge-konsulenter, socialfaglige rådgivere og politi i Vejle Kommune samarbejder om at forebygge kriminalitet. Projektet Hvem Styrer Orkestret er en uddannelse i SSP-teamet i Vejle Kommune, som klæder forskellige fagfolk på, så de kan forebygge mistrivsel, fravær og kriminalitet. Der er særligt fokus de elever, der er i risiko for at fravælge skolen og havne i misbrug og en kriminel løbebane. Målet er derfor at give alle børn og unge ’et godt liv’ og gøre dem mere robuste over for livets udfordringer.

Der er uddannet omkring 500 medarbejdere på tværs af fagligheder. Helle Midskov Brynaa, som er SSP-leder i Vejle Kommune, er kvinden bag projektet, og hun er dermed også nomineret som privatperson. Hun har sammen med en række fagpersoner udarbejdet HSO-uddannelsen, som er baseret på 30 års forskning og tager udgangspunkt i den svenske kriminolog Per-Olof Wikströms teori om kriminalitetsforebyggelse.

Hvem Styrer Orkestret er nomineret til Den Kriminalpræventive Pris, fordi tilgangen bygger på solid teori om, hvad der virker kriminalpræventivt. Derudover har uddannelsen en helhedsorienteret tilgang, hvor flere arenaer spiller sammen og sammentænkes i indsatsen for at forbedre de unges muligheder.

SIKKER SHOPPING

Røde advarselstrekanter viser de falske og mistænksomme webshops. SIKKER SHOPPING styrer netshoppere uden om falske webshops, så forbrugerne ikke bliver snydt, når de handler på nettet. SIKKER SHOPPING er et digitalt værktøj, der skal forhindre e-handelsrelateret it-kriminalitet. Det er e-mærket, som står bag med støtte fra TrygFonden.

SIKKER SHOPPING er en browserudvidelse, som forbrugere tilføjer til deres Google Chrome internetbrowser. Herefter advares de med et rødt advarselsikon, når de er på vej ind på en webshop, der mistænkes for at være falsk. Teknologien bag SIKKER SHOPPING er en crawler, en avanceret søgemaskine, der gør det muligt at udpege falske eller mistænkelige webshops. Dermed er SIKKER SHOPPING et hjælpeværktøj til forbrugeren, som vil undgå falske webshops, der forsøger at ’fiske’ eller franarre kortinformationer eller persondata fra køberen. 

SIKKER SHOPPING nomineres til Den Kriminalpræventive Pris, fordi it-kriminalitet er et aktuelt problem, som projektet bekæmper. To procent af danskerne oplever hvert år at blive udsat for betalingskortmisbrug, herunder pharming, hvor forbrugeren besøger en falsk hjemmeside, der ser ægte ud, og brugeren anvender kortoplysninger til at købe varer på hjemmesiden. SIKKER SHOPPING er et hjælpeværktøj, der begrænser denne form for kriminalitet på nettet ved at guide forbrugeren til at handle på sikre webshops.

Lommevending til Behandling

Politiet på Vestegnen vender færre lommer på stofbrugere i jagten på narko end førhen. I stedet snakker politiet nu med de unge stofbrugere. Lommevending til Behandling er et projekt, hvor lokalbetjente hos Københavns Vestegns Politi uddannes i at møde unge stofbrugere med en forstående og imødekommende tilgang, som skal hjælpe stofbrugerne. Betjentenes fokus er gået fra at gennemsøge stofbrugernes lommer for stoffer, til nu at fokusere på at motivere dem til behandling.

Projektet, som er startet gennem et samarbejde mellem Københavns Vestegns Politi og behandlingsstedet Brydehuset, har indtil videre uddannet 22 betjente og civile forebyggelsesmedarbejdere. Undervisningen har givet dem viden om, hvordan stoffer påvirker stofbrugeren, hvad der får nogle unge til at tage stoffer fx dårligt selvværd og angst, og hvilke behandlingsmuligheder der er.

Lommevending til Behandling er nomineret til Den Kriminalpræventive Pris, fordi politiet arbejder forebyggende med at få de unge ud af et misbrug og derigennem mindske risikoen for en kriminel løbebane. Politiet uddanner betjente til at ændre samtalen fra kun at handle om skyld og straf til også at dreje sig om muligheder og en vej ud.

Fakta om Den Kriminalpræventive Pris

  • Prisen har til formål at sætte fokus på kriminalitetsforebyggende arbejde i lokalområderne, opmuntre til kriminalitetsforebyggende initiativer og øge bevidstheden om vigtigheden af kriminalitetsforebyggelse blandt enkeltpersoner, organisationer, foreninger og myndigheder.
  • Vinderen af Den Kriminalpræventive Pris 2020 modtager, ud over æren, 50.000 kroner.
Anne-Sofie Thiel
Anne-Sofie Thiel
Pressemedarbejder