Identitetstyveri

Identitetstyveri er når kriminelle får fat på oplysninger, de kan misbruge til at optage lån i dit navn, tømme din konto eller bruge dit navn for at chikanere dig eller andre.

Hvis kriminelle får fat i de rette informationer, fx CPR-nr., brugernavn, password og NemID, så er det nemt at oprette låne- eller abonnementsaftaler eller få adgang til private og personfølsomme oplysninger som fx helbredsoplysninger.

Forskellige former for misbrug

 1. CPR-nr.
  Når man taler om identitetstyveri, tænker mange på misbrug af CPR-nummer. Der er imidlertid svært at misbruge CPR-oplysninger til at købe varer eller oprette lån på nettet. Men hvis man mister eller får stjålet sin pung med identitetspapirer som fx kørekort og sygesikringsbevis, kan de misbruges til at foretage kreditkøb i butikker.
 2. Personlige profiler
  Personlige oplysninger som fx logins og passwords kan misbruges til at chikanere den, der har fået stjålet oplysningerne. Det kan være ved at ændre personens Facebookprofil eller sende beskeder fra personens mailkonto.
 3. Betalingskort
  Den mest almindelige form for misbrug af oplysninger er misbrug af betalingskort. Hvis dit betalingskort eller betalingskortoplysninger bliver stjålet, kan det fx bruges til at købe varer på nettet. Læs mere om misbrug af betalingskort.

Man er i udgangspunktet godt beskyttet, hvis man udsættes for identitetsmisbrug, fordi man aldrig hæfter for aftaler man ikke selv har indgået. Identitetstyveri kan dog være en meget ubehagelig oplevelse, fordi det kan være en langvarig og opslidende proces at overbevise kreditorer og andre om, at man ikke selv har lånt penge eller købt varer på nettet.

Samtidig kan der også være en usikkerhed forbundet med, hvad identitetstyven egentlig har fået af oplysninger, og om de bliver brugt i andre sammenhænge, solgt videre til andre, og om man derfor kan føle sig sikker fremover.

Selvom mange hvert år udsættes for identitetstyveri, er der heldigvis kun få sager, hvor det har været nødvendigt for ofrene at få et nyt cpr.nr.

Beskyt din identitet

 • Send aldrig fortrolige oplysninger i e-mails og giv aldrig fortrolige og personlige oplysninger på sociale medier.
 • Knyt telefonnummer til mailkontoen. På den måde øger du sikkerheden betydeligt.
 • Tænk over om de oplysninger, du lægger online, kan misbruges. Det kan fx være personfølsomme oplysninger i et CV. 
 • Log af. Hvis du tjekker din mail eller Facebook-profil på offentlige computere, skal du huske at logge af og slette browserens historik, før du går.
 • Spær dit CPR-nr. Det er blevet muligt at spærre sit CPR-nr., så virksomheder kan få en advarsel, hvis nogen forsøger at låne penge ved at bruge CPR-nummeret. Advarslen kan være relevant, hvis du fx har mistet dit pas eller kørekort og er bekymret for, at det vil blive misbrugt. Læs hvordan du spærrer dit CPR-nr.
 • Tjek dit papiraffald. Undlad at smide papir med personlige oplysninger i skraldespanden, eller riv papiret itu eller overstreg de personlige oplysninger først.
 • Beskyt din PC, tablet og mobiltelefon
 • Skift passwords jævnligt. Dit password bør bestå af mindst otte tegn med både store og små bogstaver, tal og specialtegn. Anvend ikke det samme password flere steder.
 • Hold din software opdateret og brug både antivirusprogram og firewall. Læs om firewalls og om computervirus, og hvordan du beskytter dig hos DK CERT.
 • Mange programmer kan indstilles så de opdaterer til nye og mere sikre udgaver automatisk. Brug eventuelt programmer, der holder øje med, at din computer hele tiden er opdateret. Nogle internetudbydere tilbyder gratis tjek af sikkerheden på din computer.
 • Krypter dit trådløse netværk. Se, hvordan du gør i brugsvejledningen til din trådløse router, eller kontakt din internetudbyder.
 • Smartphones, tablets og andre bærbare enheder, der kan gå på nettet, kan også være mål for identitetstyveri. Søg på internettet på ”sikker-smartphone” og få flere gode råd.
 • Få flere oplysninger om sikkerhed hos din internetudbyder.

Hvis nogen har misbrugt dine oplysninger

Kontakt dit forsikringsselskab - nogle forsikringsselskaber hjælper dig, hvis din identitet bliver misbrugt.

Kontakt din mail-udbyder, hvis nogen har overtaget din mailkonto. Dette kan du gøre via simple formularer på udbyderens hjemmeside, hvor du oplyser, at din mail-konto er blevet overtaget.